SENTRALT: Her i Rosenkrantzgate holder Ny Tid til. Foto: Birgit Dannenberg

Fritt Ord krever Ny Tid for penger

Men de trenger ikke frykte inkassovarsel med det første. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I januar i fjor fikk Ny Tid & Orientering innvilget en støtte på 204.000 kroner i støtte fra Fritt Ord. Nå krever institusjonen størstedelen av dette beløpet tilbakebetalt. 

Det bekrefter Fritt Ords direktør Erik Rudeng etter at Journalisten har konfrontert ham med opplysningene.

Direktøren forklarer at Ny Tid & Orientering i januar i fjor mottok støtten til prosjektet «Jubileumssatsingen i 60: Ytringer, miljø og mangfold inn i en ny tid». Prosjektet skulle gjennomføres i samarbeid med organisasjonen Open Democracy i London.

Skrinla seminarer

I henhold til søknaden skulle det gjennomføres tolv såkalte cyberseminarer i London og Oslo. Så langt er kun ett avholdt på Litteraturhuset i Oslo i august i fjor.

– Så ble vi i august i år orientert av Ny Tid om at dette prosjektet er skrinlagt, sier Rudeng.

Dermed varslet organisasjonen Ny Tid om kravet, minus kostnadene knyttet til det ene gjennomførte seminaret. Resultatet er at Ny Tid skylder Fritt Ord 194.000 kroner.

Men administrerende direktør Ramazan Ay i Ny Tid benekter at prosjektet er avsluttet, og at det derfor ikke er riktig at pengene må tilbakebetales. 

Uansett trenger ikke ukemagasinet frykte noen umiddelbare inkassokrav. I første omgang har de frist til midten av oktober med å gi et svar om prosjektet til Fritt Ord. 

– Vi regner med at det blir dialog om dette. Vi forstår at situasjonen i Ny Tid er vanskelig og forsøker å være så fleksibel som mulig, sier Rudeng.

Krever avklaring

Fleksibiliteten til tross. Direktøren er tydelig på at det ikke er noen automatikk i at prosjektstøtte automatisk kan konverteres til driftsstøtte.

– Vi må først få mer avklaring om situasjonen i Ny Tid. Det er ikke mulig å si noe mer konkret om det. 

Hva som skjer videre er uklart.

– Det har vi ikke noen plan for. Det er rett og slett noen uker siden det har vært kontakt fra vår side. Men vi er selvfølgelig nødt til å vurdere situasjonen framover. Jeg antar at det vil komme redegjørelser om det som skjer i Ny Tid.

Rudeng sier det er uvanlig at Fritt Ord krever tilbake penger uten å ha statistikk på hvor ofte det skjer. 

Powered by Labrador CMS