Truls Lie er ansvarlig redaktør for Ny Tid. Foto: Film fra Sør / CC BY 2.0 / Flick.com

Mener Faktisk forsøker å kvele en debatt med karakteristikker som «konspirasjonsteori»

Faktasjekkere klaget inn til PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ny Tids redaksjonsråd har klaget Faktisk inn til Pressens Faglige Utvalg etter at faktasjekkerne konkluderte med at avisen videreformidler konspirasjonsteorier.

«Innlysende at 9/11 var en eksplosjon» var tittelen på Ny Tid-saken. Konklusjonen til Faktisk var imidlertid: «Nei, det er ikke innlysende at 9/11 var en eksplosjon».

Faktisk skriver i sin oppsummering:

«Konklusjon: Ny Tid viderebringer ukritisk en konspirasjonsteori om at de tre skyskraperne som raste sammen i New York 11. september 2001, ble utsatt for kontrollerte sprengninger. Ifølge amerikanske myndigheter raste bygningene som følge av flyene som styrtet i dem og de påfølgende brannene. Artikkelforfatteren er ikke objektiv og uavhengig, men aksjonist i en organisasjon som mener myndighetene tildekker sannheten. Han støtter seg på artikler publisert på useriøse nettsteder, som utgir seg for å være vitenskapelige. Det er på ingen måte innlysende at skyskraperne raste som følge av kontrollerte sprengninger.»

Dette er redaksjonsrådet til Ny Tid sterkt uenig i. I sin klage til PFU, skriver redaksjonsrådet at Faktisk forsøker å kvele en debatt med «med karakteristikker som ‘konspirasjonsteori’».

De skriver videre at faktasjekker ikke egner seg på den typen artikler som Ny Tid publiserte. Og redaksjonsrådet mener også at all spekulasjon ikke nødvendigvis er ubegrunnet eller «konspirasjonsteorier».

Ny Tid mener Faktisk har brutt følgende punkter i Vær varsom-plakaten:

  • Punkt 1.3, om pressens plikt til å verne om ytringsfriheten og åpen debatt
  • Punkt 1.4, om pressens plikt til å informere og sette søkelys på seg selv
  • Punkt 1.5, om å beskytte mot overgrep og forsømmelser
  • Punkt 2.1, om redaktøransvaret og uavhengighet
  • Punkt 3.2, om kildebredde, kildekritikk og opplysningskontroll

Faktisk avviser at de har brutt noen av de aktuelle punktene i Vær varsom-plakaten.

Ny Tids omtale av det som Faktisk konkluderte med er konspirasjonsteorier, fikk mye oppmerksomhet rundt publisering. Her er noen av sakene fra den gang:

Foto: Film fra Sør / CC BY 2.0 / Flick.com

Powered by Labrador CMS