Kommentar:

Kronikken på Trondheim24 som Terje Carlsen savner betaling for. Skjermdump: Trondheim24
Kronikken på Trondheim24 som Terje Carlsen savner betaling for. Skjermdump: Trondheim24

«Du trenger ikke å sende oss flere tilbud»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når du purrer på det avtalte honoraret ditt i Trondheim24, får du dette til svar: «(…) Hei, til info: Du trenger ikke sende oss flere tilbud om kronikker og annet i mailboksen. De vi ikke bli vurdert.»

Eiendomsretten står svært sentralt i den vestlige kulturkrets. Det samme gjør opphavsretten til åndsverk. Det var de tidlige liberalister som John Locke som ga det teoretiske grunnlag for en juridisk diskurs rundt åndsverk. Hos oss har denne tenkningen altså materialisert seg i en rekke lover, deriblant lov om opphavsrett.

Alt det mennesket rykker ut av naturtilstanden og følgelig bearbeider, er dette menneskets eiendom. Prinsippet utgår fra at mennesket eier seg selv, og den eiendomsretten kan mennesket kapitalisere ved å bruke seg selv på å bearbeide naturen. Det betyr at den som med egne hender og eget hode tilveieskaffer en musisk komposisjon, et maleri eller en tekst, har opphavsretten til verket.

Opphavsretten har både en ideell og en økonomisk side. Den økonomiske siden angår retten til å mangfoldiggjøre en gjenstand for å kapitalisere den, slik Trondheim24.no nu de facto har gjort med arbeidet mitt når de fremdeles har det på trykk på sine nettsider etter tre måneder.

Jeg har kontaktet advokat i Norsk Journalistlag etter å ha sendt flere purringer til Trondheim24. At Trondheim24 ber meg la være å sende dem flere artikkelforslag, det skriver selvsagt ikke daglig leder i Trondheim24 til advokaten min. Det er bare jeg som skal få vite at jeg betaler en pris når jeg krever honorar for arbeid.

TILSVAR:

Carlsen har fått skriftlig beskjed om at vi har innført utbetalingsstopp til han og andre kreditorer i sommer på grunn av svak likviditet.

Carlsen har levert én kronikk og har 1500 kroner utestående. Vi praktiserer imidlertid likebehandling og penger utbetales så snart vi er i gang etter sommeren. Dette er Carlsen meddelt.

Carlsen har i perioder sendt oss mange mailer med tilbud om kronikker og artikler, men alle har vært uaktuelle for oss. Jeg har derfor meddelt ham at han ikke trenger å sende oss mer materiale, da det ikke er aktuelt med et fremtidig samarbeid.

Paul J. Aune
Redaktør/daglig leder
Trondheim24

Powered by Labrador CMS