Trygve Hegnar. Arkivfoto: Kathrine Geard

Hegnar sa nei

Her skulle vi brakt et intervju med to journalister som gjorde oppsiktsvekkende arbeid. Men det ville ikke sjefen deres.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Finansavisen publiserte fra midten av april en artikkelserie om innvandringens samfunnsøkonomiske kostnader. Dekningen var produkt av omfattende gjennomgang av råtall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Til sammen dekket serien over 40 helsider i avisa.

Finansavisen dokumenterte blant annet hvordan innvandringen fram til år 2100 kan svekke statsfinansene med over 4 billioner (4.000 milliarder) kroner, gitt at innvandringen fortsetter i samme takt og med samme demografi som i dag.

Oljeformuen

Forutsetningen, som ligger til grunn for SSBs rapport «Makroøkonomi og offentlige finanser i ulike scenarioer for innvandring», er at 2. generasjon innvandrere blir fullt integrert og deltar i arbeidslivet i samme grad som andre nordmenn. SSB kommer riktignok ikke fram til samme statsfinansielle belastning som Finansavisen. Men det skyldes så langt Journalisten forstår at byrået har forutsatt en nedgang i innvandringen, mens Finansavisen beregnet hva som vil skje om den fortsetter som nå.

4,1 billioner, som er beregnede kostnader fratrukket innbetalte skatter og avgifter i perioden, tilsvarer nokså nøyaktig den norske oljeformuen pr. i dag (4,2). Siv Jensen sa på Frps landsmøte at hele oljeformuen kunne gå tapt på fem år. Misforståelsen ble arrestert i Dagsnytt 18. Der ble det også antydet at Finansavisen har beregnet feil, noe journalistene etter det vi erfarer har avvist i en epost til redaksjonen.

Faglig tyngde

Finansavisens to journalister Kjell Eik Eilertsen og Ole Asbjørn Ness har ganske kort fartstid i bransjen. Til gjengjeld har de nok bedre forutsetninger for å behandle store tallmengder og store tall enn den gjennomsnittlige avismedarbeider.

Eilertsen er sivilingeniør i petroleumsteknologi fra NTH og har en MBA fra INSEAD. Han jobbet åtte år i oljebransjen og 15 år i finans før han begynte som journalist i Finansavisen i september 2012. Ness er siviløkonom fra NHH i Bergen. Han har blant annet vært råvaremegler, startet to it-selskaper og skrevet en roman før han gikk til avisen for drøyt to år siden.

Avslag

Journalisten ønsket å intervjue dem, i første omgang til magasinets faste innslag Nyhetsloggen. Bakgrunnen var det store arbeidet de og avisen hadde lagt ned, samt debatten som fulgte da knapt noen riksmedier tok tak i beregningene.

De forela henvendelsen for sjefredaktør Trygve Hegnar, som etter det vi forstår satte foten ned. Journalisten henvendte seg i går direkte til Hegnar og forklarte bakgrunnen for intervjuønsket. Fordi tallene var tema i Dagsnytt 18 dagen før, la vi til at en drøfting av Finansavisens metode sikkert også vil være interessant for politikere. 

Hegnar svarte kort:

«Jeg er ikke kjent med gårsdagens Dagsnytt 18-sending, men uansett vil ikke redaksjonelle valg, om innhold eller antall sider, bli tatt opp i andre medier.»

 

Powered by Labrador CMS