Ole Petter Pedersen, nyhetsredaktør i Kommunal Rapport, ble tildelt hovedprisen som Årets redaktør i Oslo og Akershus. Foto: Magnus Knutsen Bjorke

Ole Petter Pedersen er årets Oslo-redaktør 2016

Juryen: En sterk drivkraft i å utvikle nyhetsjournalistikken i Kommunal Rapport. Se hvilke andre som også ble hedret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oslo Redaktørforening kåret årets redaktører i Oslo-pressen på sitt årsmøte torsdag kveld. I tillegg til Ole Petter Pedersen vanket det heder og ære til Susanne Kaluza, Gard L. Michalsen og Helge Simonnes. Sistenevnte ble tildelt Årets hederspris 2016 for lang og tro innsats for Vårt Land og Mentor Medier.

Det ble konkurrert i tre klasser:

* Årets redaktør, med følgende nominerte: Kjersti Sortland (ansvarlig redaktør i Budstikka), Ole Petter Pedersen (nyhetsredaktør i Kommunal Rapport) og Silje Hovland, redaksjonssjef i TV 2 Nyhetskanalen.

* Årets meningsbærer, der de nominerte var Mimir Kristjansson (nyhetssjef i Klassekampen), Per Valebrokk (sjefredaktør i E24) og Susanne Kaluza (blogger og redaktør i Kvinneguiden.no)

* Årets nyskaper, der kampen sto mellom Gard L. Michalsen (ansvarlig redaktør i Medier24.com), Helen Vogt (utviklingsredaktør i NTB) og Erik Stephansen (nyhetsredaktør i Nettavisen)

Årets redaktør 2016

Prisen som Årets redaktør går til den redaktøren i Oslo og Akershus som har utmerket seg ved en imponerende, helhetlig utøvelse av redaktørgjerningen. Juryen sier blant annet dette om valget av Ole Petter Pedersen:

“Årets redaktør 2016 er en sterk drivkraft i å utvikle nyhetsjournalistikken i sitt medium - et medium som står helt sentralt i sitt område. (…) Redaksjonelle produkter som Kommunebarometeret og Leverandørdatabasen gir oss kritisk journalistikk i en rekke medier - om en svær del av offentlig sektor med flere hundre milliarder kroner i spill årlig. Årets redaktør er en av de tydeligste stemmene for å sikre offentligheten innsyn i dette som er vårt felles eie.”

Årets Meningsbærer 2016

Årets Meningsbærer-prisen tildeles en Oslo-redaktør som har ivaretatt den klassiske redaktørrollen som meningsbærer og garantist for meningsmangfold. Juryen la vekt på følgende da den valgte Susanne Kaluza:

Årets meningsbærer:
Susanne Kaluza

“Årets meningsbærer mener mye innenfor sitt utvalgte område. Sterkt og tydelig. Dette er en modig redaktør som så absolutt våger å utfordre makten. (…) Da hun overtok redaktørstolen i Kvinneguiden sa hun blant annet nei til redaksjonelt innhold om slanking. I valgkampen satte hun fokus på underrepresentasjon av kvinner i politikken gjennom kampanjen #krysskvinnerinn. Hun var rett og slett lei av mannsdominansen i lokalpolitikken der 80 prosent av landets sittende ordførere er menn. Hun er en ekte Pippi.”

Årets nyskaper 2016

Prisen som Årets nyskaper går til en redaktør som har stått i spissen for en lovende nyetablering eller konseptuell nyskaping på mediemarkedet i Oslo. Juruyen mener blant annet dette om vinneren Gard L. Michalsen:

Årets nyskaper: Gard L.
Michalsen. Foto: Helge Øgrim

“Årets nyskaper kom inn i journalistikken i lokalavisen Andøyposten bare ti  år gammel. I dag – 20 år senere – står han bak et av de mest spennende initiativene i bransjen. Med begrensede budsjetter, gratis distribusjon og basert på hyllevare, lanserte han sitt eget nettsted. I stort tempo, med smittende entusiasme og imponerende arbeidskapasitet, publiserer årets nyskaper også på eksterne plattformer. De etablerte konkurrentene har fått erfare en spisset nyhetskamp.”

Årets hederspris 2016

Årets hederspris fra Oslo Redaktørforening er de lange linjers pris. Den går til et medlem som gjennom sitt livsverk har representert det ypperste av hva en redaktør kan være. Helge Simonnes gikk nylig av med pensjon, etter 30 år i Vårt land og Mentor Medier. I sin begrunnelse for å tildele 60-åringen prisen sier juryen blant annet:

Helge Simonnes.
Foto: Birgit Dannenberg

“Etter et kvart århundre takkes han av som sjefredaktør og administrerende direktør. Leserne mister en ambassadør for verdibaserte nyheter. Stortingspolitikerne mister - eller får fred fra – den mest utrettelige ambassadøren for pressestøtten. Noen er kanskje glade for det siste, men ingen kan nekte for at hedersprisvinneren har bidratt til økt mediemangfold.”

Juryen nevner at oppmerksomheten rundt pensjonsavtalene til Simonnes fort kunne ha dominert ettermælet hans. I sin begrunnelse for prisen går ikke juryen videre inn i denne omstridte saken, men uttaler:

“Uavhengig av hva man synes om den - og den har vist seg å ha flere sider etter hvert som fakta er kommet frem - har vi en svært verdig vinner. Det årets hederspris-vinner bør huskes for, er at det var han som berget Dagsavisen da alle andre hadde gitt opp, og for at han har ledet Vårt Land fra en avis uten egenkapital til moderskip i Skandinavias største kristne mediehus.”

Juryen for årets redaktørpriser har bestått  av:

Knut Olav Åmås, (leder) direktør i Fritt Ord
Ellen Arnstad, konsernredaktør i Aller Media
Baard Zakariassen, produsent i TV 2 og  leder av Oslo Journalistklubb
Helje Solberg, redaksjonssjef i VGTV og varamedlem i Oslo Redaktørforenings styre
Eirik Hoff Lysholm, ansvarlig redaktør i Dagsavisen

Powered by Labrador CMS