Aslak Sira Myhre er direktør for Nasjonalbiblioteket. Foto: Nasjonalbiblioteket

Får kjempegave: BTs fotoarkiv til Nasjonalbiblioteket

Mediehuset donerer det historiske arkivet sitt og sikrer dermed bevaring og digitalisering av om lag fem millioner papirfoto, negativer og karikaturtegninger fra 1946 til i dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Fotoarkivet til Bergens Tidende er en historisk skattekiste, og nå kan vi åpne denne kista for alle. Det er jeg veldig glad for. Jeg vil rose Nasjonalbiblioteket for å sørge for at et slikt unikt materiale blir ivaretatt og gjort tilgjengelig for publikum, sier sjefredaktør Øyulf Hjertenes i Bergens Tidende i en pressemelding fra Nasjonalbiblioteket.

Øyulf Hjertenes og BT gir bort bildearkivet sitt.
Foto: Roar Christiansen, Bergens Tidende

Hjertenes sier at bildene som er tatt av BTs fotografer opp gjennom historien er en sentral del av det kollektive minnet i Bergen og på Vestlandet. De er unike fortellinger om mennesker og samfunnsutvikling i landsdelen gjennom etterkrigstida, poengterer han.

Bildet av Norge

– Fotoarkivene til Bergens Tidende og de andre regionavisene i Norge er ikke bare av lokal interesse. Til sammen utgjør de bildet av Norge i et helt hundreår. Avtalen sikrer at dette verdifulle materialet blir bevart for ettertida og gjort tilgjengelig både for forskere og alle som er interesserte, sier direktør for Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre.

Nasjonalbiblioteket vil nå i samarbeid med Bergens Tidende utvikle en plan for det videre arbeidet med fotoarkivet som sikrer alle brukere tilgang til materialet, i originalformat og ikke minst digitalt. Arbeidet vil inngå som en del av Nasjonalbibliotekets digitaliseringsstrategi.  Bergens Tidende vil også fortsatt bruke bilder fra arkivet i sin journalistiske virksomhet.

– Bevaring av pressefotoarkiver vil være et prioritert område for Nasjonalbiblioteket framover, og vi ser for oss flere avtaler på linje med dette, sier Sira Myhre.

Et særlig ansvar

Nasjonalbiblioteket har fått et særlig ansvar for digital bevaring og formidling av kulturarven, og samlingen digitaliseres på bred basis. Den publiserte utgaven av Bergens Tidende finnes allerede i Nasjonalbiblioteket, trykt og digitalt.

Nasjonalbiblioteket har gjennom mange år samarbeidet med institusjoner og brukere over hele landet om bevaring av privatarkivmateriale på fotofeltet. Gjennom digitalisering og tilgjengeliggjøring på nett blir materialet en del av den nasjonale infrastrukturen for forsking og dokumentasjon og stilt gratis til rådighet for andre institusjoner og brukere. 

Powered by Labrador CMS