Sent mandag kveld kom til slutt utbruddet nær Grindavik på Island.

Vulkanutbrudd på Island

På minutter var de islandske journalistene på plass ved utbruddet 

Redaksjonslokalene gikk varme i Reykjavik da magmaen nådde overflaten mandag. 

Publisert

– På 20 minutter var nesten alle journalistene her og løp rundt over alt.

Det sier nyhetsredaktør hos den islandske rikskringkasteren RÚV, Bjarni Jonsson, til Journalisten. 

En snau halvtime etter ti i går kveld kom utbruddet man hadde ventet på, og magmaen steg til overflaten like utenfor den lille byen Grindavik på Island.

Ventet utbrudd

I over fire uker har RÚV forberedt seg på utbruddet, sier Jonsson, som forteller at de raskt sendte tre grupper til området.

– Vi har også webkameraer der, og vi visste omtrent hvor magmaen kom til å komme opp til overflaten. Vi kjørte i gang en ekstra nyhetssending på TV og hadde live-oppdateringer på nett og radio. Vi er ganske vant med rask responstid etter fire utbrudd på tre år i akkurat dette området, sier Jonsson.

Det jobber om lag 40 journalister i RÚV.  

Det har vært enorm interesse på både TV, nett og radio, forteller nyhetsredaktør Bjarni Jonsson islandske RÚV.

Det er vanvittig interesse blant seere, lyttere og lesere hver gang det er et utbrudd på Island, sier Jonsson, og gårsdagen var intet unntak. 

Han anslår at neste alle islendere var våkne og fulgte med frem til klokken var nesten to i natt.

Gassmasker

– Seertallene og lesertallene gikk gjennom taket. Det har vært store forventninger til dette. Men det som er viktigst for oss, når det sivilforsvarsalarmen går, er å få informasjon ut til de som bor i området. Vi gikk direkte på radio med en gang vi visste det var et utbrudd og fortalte at innbyggerne måtte evakuere.

Å skulle dekke et magmautbrudd innebærer også et strengt sikkerhetsopplegg for journalistene, forteller Jonsson. De utstyres blant annet med gassmasker og gassmeter.

– Og vi har strenge krav til masse kommunikasjonsutstyr, for vi er nødt til å vite hvor journalistene våre er.

Kranglet med politiet

Det vanskeligste for journalistene under utbruddet som begynte i går var imidlertid å komme forbi politisperringer, forteller Jonsson, som sier de har hatt krangler med myndighetene ved hvert utbrudd de siste årene. 

Nesten alle veier ut av Reykjavik var stengt mandag kveld.

– Vi må ha bilder og vi må se hva som skjer. Så vi prøver å fortelle myndighetene at dette er vår risiko, og at media selv kan vurdere hva som er farlig eller ikke. Etter en stund klarte vi å komme inn, men hvert eneste utbrudd må vi diskutere for å få dem til å stole på våre vurderinger, avslutter Jonsson.



Powered by Labrador CMS