Leder Gunnar Kvassheim (bak) og resten av styret i Norsk Presseforbund startet fredag jakten på etterfølgeren til Kjersti Løken Stavrum (t.v. for Kvassheim). På bildet, som er fra et tidligere styremøte, ser vi også Hege Iren Frantzen og Thomas Spence fra Norsk Journalistlag og Ellen Arntstad fra ukepressen. Foto: Bjørn Åge Mossin

Jakten på Kjersti Løken Stavrums etterfølger er i gang

Norsk Presseforbunds styre har lagt et løp, men stiller foreløpig med helt blanke ark. Les hva som kreves av kandidatene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kjersti Løken Stavrum sa nylig opp stillingen sin som generalsekretær i Norsk Presseforbund. Hun har fått ny jobb som administrerende direktør i Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier. Stiftelsen Tinius eier en kontrollerende eierpost i Schibsted Media Group.

Den avtroppende generalsekretæren fikk mye ros da styret i NP fredag diskuterte prosessen som skal ende opp med en etterfølger. Foreløpig stiller styret med helt blanke ark i kandidatjakten, som starter med at stillingen lyses ut i neste uke.

– Du har gjort en veldig god jobb, har bidratt til å modernisere virksomheten og blitt en stemme man lytter til, sa styreleder Gunnar Kvassheim, som representerer Mediebedriftenes Landsforening (MBL), på møtet.

NP-STYRET

Styreleder:
Gunnar Kvassheim (MBL)

Nestleder:
Hege Iren Frantzen (NJ)

Øvrige styremedlemmer:

Harald Stanghelle (NR), Randi Øgrey (MBL), Thomas Spence (NJ), Thor Gjermund Eriksen (NRK), Olav T. Sandnes (TV 2), Trygve Rønningen (MTG-konsernet), Harald Strømme (SBS Media), Elin Floberghagen (Fagpressen), Svein Larsen (Norsk Lokalradioforbund), Hanna Relling Berg (NR)

Vararepresentanter:

Stig Finslo (MBL), Arne Jensen (NR), Pernille Børset (MBL), Torbjørn Brenna (NJ), Per Arne Kalbakk (NRK), Ellen Arnstad (Ukepressen/MBL), Theo Jordahl (TV 2), Kenneth Andresen (P4), Arne Sandvik (SBS Radio Norge), Berit Nyman (Fagpressen), Rune Hetland (LLA)

Løken Stavrum har et halvt års oppsigelsestid i sin kontrakt. Styret fattet fredag ingen beslutning om når hun kan fratre, og om hvem som eventuelt skal konstitueres i jobben dersom det skjer før oppsigelsestiden er omme.

Styret ble enige om at NPs arbeidsutvalg, som består av Kvassheim, nestleder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag og Hanna Relling Berg fra Norsk Redaktørforening, skal fungere som ansettelsesutvalg. Stillingsbeskrivelsen skal bygge på den som ble benyttet da NP annonserte etter ny generalsekretær i 2013, da Per Edgar Kokkvold gikk av med pensjon.

Omfattende jobb

Da stillingen etter Kokkvold ble utlyst i 2013 het det i annonseteksten at generalsekretæren i NP skal verne om og styrke ytringsfriheten, bidra til et åpent samfunn, sikre høy etisk standard i mediene og synliggjøre redaktørstyrte og uavhengige medier i en digital medietid.

Det er foreløpig ikke klart om ansettelsesutvalget til NP ser behov for å justere beskrivelsen av disse hovedoppgavene.

Også i det daglige arbeidet i NP-sekretariatet har generalsekretæren en lang rekke spesifike lederoppgaver, blant annet knyttet til arbeidet i Pressens Faglige Utvalg. Det ble opplyst at søkere til stillingen måtte ha solid bakgrunn fra redaksjonell virksomhet, et aktivt forhold til den digitale medievirkeligheten og ikke være redd for å utfordre mediene når det er grunn til det.

Vil vurdere ekstern hjelp

Ellen Arnstad fra Ukepressen/MBL erklærte at det ikke blir lett å fylle Løken Stavrums sko, på samme måte som det ikke var noen lett oppgave å etterfølge Kokkvold.

– Men jeg har jo så små sko, repliserte Løken Stavrum.

Ansettelsesutvalget satser på at organisasjoner og enkeltpersoner i startfasen spiller inn aktuelle navn på kandidater. NP-styret besluttet etter en kort diskusjon at utvalget får mandat til å vurdere behovet for å benytte ekstern hjelp fra hodejegere, dersom det virker fornuftig, mot slutten av prosessen. 

Flere av styremedlemmene poengterte at kandidatjakten nødvendigvis vil skje blant kjente navn i mediebransjen.

– Jeg har ikke full oversikt, men alle i dette rommet bør ha hørt om den som blir ansatt, sa styremedlem Harald Stanghelle fra Norsk Redaktørforening med et smil.

Ingen bindinger

Da nyheten om at Løken Stavrum forlater NP ble kjent 19. september uttalte styreleder Kvassheim stil Journalisten at det er viktig at den nye generalsekretæren oppleves som fri og uavhengig, og ikke har bindinger som oppleves som hindringer. Det har vært diskusjoner rundt Løken Stavrums rolle som styremedlem i Tinius-stiftelsen, som eier 26,1 prosent av Schibsted. Da hun ble ansatt i NP var hun varamedlem i stiftelsen, men rykket nylig opp til fast plass i styret.

– Det har vært debatt om dette, men jeg har ikke opplevd hennes rolle som et problem i for eksempel PFU, hvor de ikke har latt seg prege av hennes forhold til Aftenposten, sa Kvassheim til Journalisten.

Powered by Labrador CMS