Bransjepersoner setter artikler fra Journalisten under lupen. Foto: Jan Krömer/flickr.com (CC BY-ND)

«Gransker» Journalisten

Vi har invitert tre bransjepersoner til å vurdere vår egen journalistikk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De siste to ukene har bransjeaktører hevdet at vi i Journalisten har kommet i skade for å omtale noen kritisk uten at de fikk forsvare seg. Vi tror alle at vi kjenner reglene for samtidig imøtegåelse og balansert kildebruk, men havner likevel i slike situasjoner.

Eksterne granskere

Er mediefolk ekstra hårsåre, eller har vi i Journalisten tatt feil? Dette spørsmålet ønsket vi å undersøke. Samtidig så vi det som en anledning til å åpne for diskusjon rundt presseetiske spørsmål med utgangspunkt i vår egen journalistikk.

Derfor har vi invitert tre eksterne personer til å «granske» tre av Journalistens saker fra den siste tiden.

«Utvalget» består av en medieforsker, en redaktør og en journalist. Førsteamanuensis Svein Brurås ved Høgskulen i Volda har blant annet skrevet boka «Etikk for journalister». Per Valebrokk er redaktør i nettavisen E24, som har en egen seksjon om media, reklame og PR. Journalist Anne Stine Sæther i VG mottok Skup-diplom i 2008 for “72 kvinner drept av sine menn”.

«Granskerne» er invitert til å vurdere hver sin sak. De reflekterer rundt kildebruken i sakene og om Journalisten burde gjort noe annerledes. I tillegg har de to andre fått anledning til å kommentere hovedvurderingen.

De tre sakene som «granskes» er artiklene Reagerer på atomkrise-dekning og Lei av babbel i Journalisten 1. april, samt vår dekning av kritikken mot Skup-prisen.

Den første vurderingen publiseres senere i dag. De to andre kommer mandag og tirsdag. Delta i debatten!

Powered by Labrador CMS