Mina Ghabel Lunde i Dagsnytt 18-studio. Skjermdump: NRK

Mina Ghabel Lunde er sterkt kritisk til journalister hun mener hadde personlig agenda

Den tidligere DN-journalisten viser videre til at flere andre medier har konkludert basert på disse journalistenes personlig påvirkede journalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettavisen har i ettermiddag lastet opp og delt Mina Ghabel Lundes PFU-klage mot Medier24, VG og ytterligere åtte andre redaksjoner etter at de to første mediene avslørte at hun var en av flere som stod bak Twitter-kontoen @fruhjorth. 

Les også: Mina Ghabel Lunde klager 10 medier inn for PFU

Kontoen hun har bidratt til har hetset kilder, kolleger og sjefer i hennes egen avis, Dagens Næringsliv. Det er budskapet i en artikkel Medier24 publiserte onsdag morgen, med eksempler på Twitter-meldinger fra den anonyme profilen @fruhjorth.

I den omfattende klagen på 44 sider går journalisten grundig gjennom tar hun grundig for seg de overtrampene hun mener er begått i forbindelse med dekningen av saken. Spesielt spekulasjonene om hun var alene om å poste meldinger kontoen @fruhjorth eller ei.

Her kan du lese hele klagen

«Siden jeg er den eneste av oss som allerede skulle slutte i jobben, mente flere at deres innrømmelser ville vise en «too little, too late»-solidaritet, samt muligens koste dem jobben. Nå står jeg alene med alle beskyldningene og antas av svært mange å stå bak budskap jeg ikke har stått bak», skriver hun blant annet i PFU-klagen.

Medier24 publiserer sin avsløring av Ghabel Lundes virksomhet klokken 07.58 onsdag 22. juni. Den første henvendelsen til Lunde kommer klokken 11.14 dagen før. Da sitter den tidligere DN-journalisten på venteværelset til sin lege. Hun svarer at hun ikke kan prate da, men kan svare på SMS før hun forsvinner inn til legen hvor hun får dårlige nyheter. Etter legetimen ringer hun Michalsen.

«Jeg ringer GM. Mens jeg gråter, forteller jeg ham at jeg nettopp har fått dårlige nyheter hos legen og at han må unnskylde meg hvis jeg høres grøtete ut i stemmen, for jeg er både i sjokk og på tunge medisiner. Han sier det går bra, men kan vi snakke litt likevel? Jeg spør: du lurer på om jeg har noe med kontoen @fruhjorth å gjøre, ikke sant? Ja, jeg har noe med den å gjøre. Men det er ikke bare meg, og jeg kan ikke prioritere å holde på med dette akkurat nå, jeg større bekymringer nå, kan dette vente?»

Det kunne det ikke.

Journalisten har søkt svar om akkurat dette tilfellet fra Medier24s ansvarlige redaktør og journalisten bak artikkelen om Mina Ghabel Lunde, Gard Michalsen. 

Han skriver i en epost at 

- Som jeg sier til Nettavisen, så er dette en følelsesladet klage på 44 sider pluss vedlegg, og må leses som det. En del av beskrivelsen tyder også på at vi har noe forskjellig virkelighetsoppfatning. Det er riktig at hennes helsetilstand var tema i noen av våre samtaler den dagen, men langt fra så dramatisk som det fremstilles. 

- Forøvrig tror jeg det kan være grunn til å minne om Lundes eget ønske i PFU-klagen om at dette nettopp ikke blir tema i pressen. 

LES OGSÅ: Mina Ghabel Lunde har fått innvilget sluttpakke fra DN

Sjefredaktør Torry Pedersen i VG ønsker ikke å kommentere klagen overfor Nettavisen.

Michalsen fikk hjelp fra VGs Anders Giæver med å legge en felle for Ghabel Lunde for å avsløre hennes tilknytning @fruhjorth på Twitter. 

Ifølge Nettavisen er både Medier24 og VG blant annet klaget inn for unødig identifisering og bruk av skjulte metoder. 

LES OGSÅ: Greit og ugreit om anonymitet og kildevern 

Lunde har i ettertid skrevet beklagelse på Facebook over at hun ikke grep inn og redigerte eller slettet meldinger hvor de andre hun hevder var med i Twitter-kollektivet har rakket ned på og vært kritisk til DNs kilder, kolleger og sjefer. I tillegg til hets av andre navngitte journalister i andre medier. 

Journalisten er blant mediene som har omtalt Medier24s avsløring og har skrevet flere artikler i kjølvannet av denne. Vi er så langt ikke blant mediene som er klaget inn for PFU.

Powered by Labrador CMS