Kjersti Løken Stavrum. Foto: Birgit Dannenberg

Spiller ballen tilbake til redaktørene

Pressegeneralen mener redaksjonelle ledere som deler Hans-Christian Vadseths kritikk må handle.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Hvis redaktører eller redaksjoner mener Vadseth har rett, må de handle.

Det sier Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, til kritikken fra tidligere VG- og Fædrelandsvennen-redaktør Hans-Christian Vadseth. I Dagens Næringsliv mandag skriver (krever betaling) han at om noe som ligner plagiatavsløringene hadde skjedd i en annen bransje, ville medier slått fast at det var en ukultur som gjennomsyrer en hel sektor, og fremmet krav om konsekvens.

Vadseth etterspør også hvordan saken vil bli fulgt opp i Pressens faglige utvalg (PFU).

Pressegeneralen sier at saken vil komme på utvalgets bord. Men hvordan har hun ikke bestemt seg for ennå.

– Hva som er mest hensiktsmessig av en konkret klage eller et grunnarbeid for en prinsipputtalelse har jeg ikke bestemt meg for ennå. Det viktige er at vi får frem noe som blir relevant for mange, og som bringer dette videre, sier Stavrum.

Hun mener det ikke haster med en avgjørelse. Neste PFU-møte er 25. august. På spørsmål om hva som ligger i avveiningen mellom de to alternativene, sier hun at det er hva som gir størst mulig oppmerksomhet.

– DNs sak er rimelig avklart. Og i saken med Kjetil Østli er det en kildehenvsning som burde ha vært der.

– Du var Kjetil Østlis sjef i Aftenposten en gang i tiden?

– Det er helt irrelevant for vurderingen. Motargumentene her er at når det snakkes om plagiering er det jus og opphavsrett. Nå er jeg mer opptatt av de viktige signalene utad. At dette er problemer som tas på alvor, og at den for ettertiden var på PFUs bord.

– Er du enig i at journalister og redaktører slipper lettere unna?

– Jeg har hele tiden sagt at det nå sitter mange og følger med på hvordan denne saken blir dekket. En journalist har trukket seg fra alle verv og jobber. Og man har beklaget. Men hvis det er noen redaktører og redaksjoner som mener at Vadseth har rett, så syns jeg de burde gjøre noe med det.

Hun sier at det er redaktørenes ansvar hva som publiseres.

– Det er redaktørenes ansvar å sørge for god siteringskultur i redaksjonen. Og hvis de mener noe er udekket og for lite omskrevet her. Det er viktig at de gjør seg disse tankene. Jeg tror ingen redaksjoner i ettertid ønsker å bli møtt med at de skjevdekket saken.

Powered by Labrador CMS