Pressefotografer vil saksøke Orderud-dommer

Pressefotografens klubb reagerer skarpt på sorenskriver Trond Våpenstads uttalelser om pressefotografer under Orderrud-rettssaken, og varsler injuriesøksmål, skriver VG Nett.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var da Orderud-rettssaken åpnet på sin sjette dag torsdag at Våpenstad kom med sitt kraftige utfall mot fotografene. Det er ikke lov til å fotografere under rettsmøtet, men da en rettsbetjent falt om på grunn av en hjerneblødning onsdag, kom flere fotografer inn i rettslokalet og tok bilder.

- Det som provoserte meg mest var mangelen på medmenneskelighet. Jeg vil si det så sterkt at disse personene må jo ha mangelfullt utviklede sjelsevner, tordnet Våpenstad. Tre fotografer, fra P4, fotobyrået SCANPIX og Dagbladet, fikk forbud mot å være til stede under resten av rettssaken. Pressemiljøet reagerer sterkt på Våpenstads behandling av saken, og spesielt hans beskrivelse av fotografene.

Dårlig dømmekraft

Terje Bringedal, leder i Pressefotografenes Klubb (PK) reagerer ikke på at de tre fotografene ble bortvist fra rettssaken torsdag, men er i harnisk over sorenskriverens dømmende uttalelser.

- Når sorenskriver Våpenstad bruker slike uttrykk blir jeg bekymret for hvordan Orderud-rettssaken skal utvikle seg videre. Dette tyder på meget dårlig dømmekraft hos en som absolutt burde vite bedre, tordner Bringedal som sier dommer skal få bevise at våre medlemmer har mangelfullt utviklede sjelsevner.

- Hvis ikke fotografenes redaksjoner går til injuriesøksmål, vil PK gjøre det. Dette skal han ikke slippe unna med, sier Bringedal.

Oppsiktsvekkende

Olav Njaastad, leder i Norsk Journalistlag, mener Våpenstad taper troverdighet ved å bruke en slik beskrivelse.

- Den karakteristikken er oppsiktsvekkende. Det burde han ha holdt seg for god til, sier Njaastad til NTB. Han påpeker at uttrykket ofte blir brukt i rettssaker der det er snakk om voldshandlinger og at der er useriøst og usaklig av Våpenstad og bruke uttrykket i en slik sammenheng.

- Fotografene reagerte instinktivt. Det var en helt uakseptabel handling, men derfra til å karakterisere dem på den måten er å gå for langt, mener Njaastad.

Nyhetsredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen sier til NTB at det er sorenskriver Trond Våpenstad som har laget en stor sak ut av dette. Han opplyser at Dagbladet nå vurderer å klage på utkastelsen av deres fotograf.

- Det vanlige er å gi rettergangsbot for et slikt overtramp. Jeg er ganske opprørt over Våpenstads reaksjon, sier Markussen. Også Anne Jortveit, ansvarlig redaktør i P4, og Gunnar Lier, redaktør i SCANPIX, reagerer på uttalelsene, men mener at et eventuelt injuriesøksmål er en personlig sak som den enkelte fotograf må ta stilling til.

Kaotisk

Pressefotograf Erlend Aas (25) fra SCANPIX var en av dem som styrtet til da rettsbetjenten falt om. Han karakteriserer situasjonen som kaotisk. -Plutselig hører jeg en dame som skriker, en mann faller om og folk stormer bort til ham. Ingen visste om det hadde skjedd en forbrytelse. Da ville det ha vært en situasjon med et nyhetspoeng, som burde dokumenteres for ettertiden. Det er jo derfor vi sitter i retten, sier Aas til NTB.

I etterpåklokskapens klare lys innrømmer han at det var feil å ta bilder av en vanlig mann som er blitt syk.

- Men der og da visste jeg ikke at situasjonen var slik, at det faktisk var det jeg tok bilder av. Sånt må man vurdere etter at bildene er tatt, derfor sendte vi aldri ut disse bildene, sier Aas.

VG gir på lederplass fotografene full støtte, selv om det ikke var noen VG-fotograf blant de bortviste.

«Administrators oppførsel i går morges savner antagelig sidestykke. Den stod ikke i noe som helst forhold til det den var ment å ramme. En trenet pressefotograf reagerer spontant ved hendelser som denne, men trenger bare noen få sekunders observasjon før det kan slås fast om det er grunn til å fotografere eller ikke. Sorenskriveren bør også merke seg at det er forskjell på det å ta bilder og det å trykke dem. Før bildene settes på trykk er det tid til å foreta en grundig redaksjonell overveielse» heter det blant annet i dagens leder.

Powered by Labrador CMS