Presseorganisasjonene går inn som partshjelpere for Stiftelsen Tinius. F.v. Randi Øgrey (MBL), Elin Floberghagen (NP), Reidun Kjelling Nybø (NR) og Dag Idar Tryggestad (NJ).

Presseorganisasjonene inn i søksmål mot staten

Går inn som partshjelpere i sak om nye etterretningsregler.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening går inn som partshjelpere til det varslede søksmålet fra Stiftelsen Tinius. 

I vår varslet Stiftelsen Tinius at den vil domstolprøve nye lovbestemmelser som vil tillate etterretningstjenesten og PST å samle inn og overvåke store deler av befolkningens daglige bruk av elektroniske kommunikasjonstjenester. Presseorganisasjonene støtter søksmålet og varsler nå at de går inn som partshjelpere, går det fram av en pressemelding tirsdag.

Presseorganisasjonene er særlig bekymret for medienes mulighet til å gi et tilstrekkelig vern av kilder og mener det er nødvendig å få testet de nye fullmaktene opp mot kildevernet og ytringsfriheten.

– Med en så stor grad av overvåking som det nye lovverket legger opp til, vil kildevernet rammes direkte og indirekte, sier generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening i meldingen.

Leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, viser også til den massive informasjonsmengden som nå skal lagre hos norske myndigheter, og at dette kan bidra til at kilder forblir tause. 

– Det vil gjøre det vanskeligere for mediene å utføre samfunnsoppdraget sitt, sier Tryggestad.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS