Christian Marstrander (t.h.) i Lyder Produksjoner og Thomas Bye har jobbet sammen på podkastserie om «Skøyen-drapet» fra 2008.

Krimjournalistikk

Publiserer lydopptak fra politiavhør om Skøyen-drapet: – Helt uvurderlig

Krevende avveininger for teamet bak podkasten «Under etterforskning», om drapet på Vegard Bjerck i 2008.

Publisert

– Det hele har alltid vært et stort mysterium for meg, og tanken om å finne ut mer om saken har ligget der lenge. Dette er et drap som skjedde på et svært lite tidsrom, på et trafikkert sted, og likevel har ingen sett noen ting. Det har også vært interessant å se på hvordan politiet har jobbet med denne saken, nettopp siden den står uløst.

Det sier Christian Marstrander til Journalisten. Lyder Produksjoner-sjefen er selv programleder for TV 2-podkasten «Under etterforskning», som i disse dager tar for seg drapet på Vegard Bjerck i 2008 gjennom seks episoder.

Unike lydopptak

Bjerck ble funnet drept i parkeringsanlegget der han bodde på Skøyen. Et halvt år etter drapet ble en familiefar fra samme boligområde, i podkasten navngitt ved fornavnet Jean-Christophe, pågrepet og siktet for drapet. Han ble tiltalt og stilt for retten, men frifunnet.

I podkasten får publikum for første gang høre lydopptak fra politiets avhør både med Jean-Christophe, hans daværende kone og da elleveårige datter.

Helt fra det øyeblikk Jean-Christophe blir pågrepet og først presentert for siktelsen, har politiet lydopptak som Lyder Produksjoner fikk tilgang til.

Nøkkelen var samtykke fra alle i familien som ble tatt inn til avhør, forteller Marstrander.

– Det er helt uvurderlig materiale. Plutselig får man innblikk i en helt ny verden. Man kan selv høre hvordan små nyanser får enorme konsekvenser. Å sitte som lytter og høre på det, gjør at man får en helt annen mulighet til å gjøre opp sin egen mening.

Det har vært en omfattende jobb å gå gjennom flerfoldige timer med avhørsopptak, og krevende avveininger på hvilke utdrag som faktisk skulle brukes, sier Marstrander.

– Det er tre forskjellige mennesker i hvert sitt rom, som gir sine versjoner. Det er lett å sette slike utsagn opp mot hverandre, særlig med tanke på hvor stort materialet er. Man kan si noe i ett avhør, mens man senere omformulerer seg litt som svar på et litt annerledes spørsmål. Så det har virkelig vært en jobb å finne ut hvilke elementer som skulle brukes for best å representere det som ble sagt.

– Var ikke i tvil

I podkasten stiller Jean-Christophe for første gang til intervju om saken.

– Saken ble aldri ferdig for ham. Ja, han var frifunnet, men han følte seg ikke renvasket. Det kan først skje når en person blir tatt for drapet, sier Marstrander.

Som har jobbet tett med Thomas Bye på podkasten. Bye er teatersjef og skuespiller som har viet mye tid til å sette seg inn i dokumentene knyttet til Skøyen-drapet. I forbindelse med forestillingen «0+0=4» hadde han tidligere fordypet seg i flere kjente justismord.

I pressemeldingen om podkasten uttaler Bye at han fulgte rettssaken om Skøyen-drapet, og hadde planer om å reise seg og rope justismord hvis Jean-Christophe ble dømt.

– Thomas har vært veldig viktig for serien. Han har virkelig gått dypt inn i de store norske justisfeilsakene, og er veldig opptatt av rettssikkerhet. Da jeg kontaktet ham og spurte åpent hvilke saker han mente bør belyses bedre, var han ikke i tvil: Skøyendrapet burde ses nærmere på, sier Marstrander.

– I denne saken ble den tiltalte ikke dømt, men svakhetene saken avdekker kan sies å være i gangen fram til tiltalen. At det kan skje alle. Kunne dette skje ham, kan det også skje deg.

Løse tråder

– Har dere funnet noe dere selv mener tar saken videre?

– Vi har funnet en del løse tråder, som vi kommer til i episode seks. Det er ting som per nå ikke er helt klart om politiet har sjekket ut av saken eller ikke. Akkurat nå håper jeg på et nytt intervju med politiet, så jeg kunne fortalt lytterne om de selv mener at dette er spor som bør etterforskes videre, sier Marstrander.

Hittil har TV 2 publisert tre av seks episoder i serien.

Politiet synes det er bra at serien lages og saken belyses, og budskapet er at saken prioriteres av cold case-gruppen i Oslo, forteller Marstrander, og avslutter:

– Nå håper jeg det også faktisk settes av ressurser til å oppklare saken. Noen der ute må vite noe.

Powered by Labrador CMS