Lisberg: - Hører de når de står på ett bein?

- Dette er tull med tall, sier P4-sjef Kalle Lisberg om SSBs tall om radiobruk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Presentert SSB sin tidsbruksundersøkelse som fortalte at radiolytting som hovedaktivitet har falt dramatisk siden 1980

Radioens fortrinn

Den gang da lyttet hver fjerde respondent på radio på en gjennomsnittsdag. Ifølge SSBs tall var det i 2010 bare hver tjuende som lytter til radio som hovedaktivitet. Da teller ikke radiolytting når man rydder hjemme, er på jobb eller kjører bil. Det får P4-sjef Kalle Lisberg til å spørre om radiolytterne da står på ett bein når de lytter til radio siden de ikke teller i statistikken. 

- Radioens fortrinn er nettopp at du kan lytte mens du gjør noe annet.  Eller du kan gjøre noe annet, mens du lytter på radio. Mens du kjører bil, mens du er i arbeid. Den overveiende del av radiolyttingen foregår jo i dag utenfor hjemmet, sammen med annen aktivitet, sier Lisberg.  

Hva med andre aktiviteter

P4-sjefen viser til TNS Gallups radiolytting som viser at 75 prosent av alle nordmenn hører på radio hver eneste dag. Han mener at tallene som viser antall lyttere har økt de siste årene og mener medieplattformen er den som klarer seg best i den digitale medieeksplosjonen. 

- Å stille spørsmål om hva som er hovedaktivitet, gir derfor ingen svar på folks bruk av radio. Man kunne like gjerne spurt om hva de gjør mens de står på ett ben. Kanskje ville radio da få nitti prosents oppslutning?

Metodeutfordring

Han spør om det å se en god film sammen med kona da er tv-seing eller sosialt samvær. Og hva om du i tillegg har en iPad i fanget?

- Her er det store metodeutfordringer for innsamling av data, og konklusjonen må trekkes deretter. 

- Heldigvis står det også nede i teksten i undersøkelsen at folk faktisk lytter i gjennomsnitt 1 time og 24 minutter, hvis man tar med annen aktivitet. Ja! Så hvorfor da trekke konklusjon om at radio går ned i sammendrag, titler og tabeller.

Powered by Labrador CMS