Presseorganisasjonene ved Elin Floberghagen (Norsk Presseforbund), Reidun Kjelling Nybø (Norsk Redaktørforening) og Dag Idar Tryggestad (Norsk Journalistlag).

Reagerer på Israels behandling av journalister: – Mangler sidestykke

Presseorganisasjonene ber om møte med Israels ambassade.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund har sendt et brev til Israels ambassadør i Norge, Avi Nir-Feldklein, hvor presseorganisasjonene ber om at det settes i verk tiltak for å beskytte journalister i Gaza. 

«Sikkerhetssituasjonen for journalister i Gaza mangler moderne sidestykke, blant annet som følge av en prekær situasjon for sivilbefolkningen generelt», heter det i brevet. 

Videre skriver de tre organisasjonene:

«Vi ber om at det umiddelbart iverksettes tiltak for å beskytte journalister og pressens arbeid i Gaza, slik Israel har forpliktet seg til å gjøre gjennom Genèvekonvensjonen. I krig og konflikt er pressens arbeid avgjørende viktig for å kunne bringe fri og uavhengig informasjon både til befolkningen og verden for øvrig. Det er Israels plikt å bidra til at det er mulig for journalister å oppholde seg i et område, dokumentere og informere uten å risikere liv og helse.» 

Presseorganisasjonene ser også med uro på hvor vanskelig det er for utenlandske journalister å slippe til i Gaza, og på restriksjonene som legges på de få som får komme inn:

«Dette handler både om bevegelsesfrihet og mulighet til å rapportere fritt. Israel må umiddelbart sikre bedre tilgang for internasjonale medier, i tråd med grunnleggende ytrings- og informasjonsfrihet. Konsekvensene for lokale journalister og begrensningen på utenlandske journalisters arbeid er uakseptabel og et daglig angrep på grunnleggende menneskerettigheter og regler for krig.» 

Brevet avsluttes med at organisasjonene skriver at de gjerne vil møte den israelske ambassaden for å diskutere situasjonen nærmere.

De tre som har signert brevet, er Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag og Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.



Powered by Labrador CMS