Faksimile av NRKs nettsider fra januar i år. Nå er sidene reklamefrie.

I dag er NRK.no reklamefri

Omstridt inntektskilde lagt tørr.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter lang tids disputter om reklamesalg på NRK.no, har nettsidene til lisenskringkastingen i dag fjernet nettreklamen, slik kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas lovet i vår.

Sindre Østgård, sjef for nett og nye medier i NRK, sier til Journalisten at de har jobbet med omleggingen en stund. Østgård forteller at de også har brukt tiden til å forbedre nettstedets design.

– Jeg synes presentasjonen både på forside og artikkelmal er mye renere nå, sier han og forteller samtidig at det, som følge av omleggingen, vil komme nye elementer til.

Tjenester

I løpet av dagen i dag kommer blant annet en egen distriktsboks på forsiden. Denne vil speile saker fra distriktskontorene rundt om i landet.

– Vi har nå mer plass til redaksjonelt innhold, så vi kan i større grad løfte opp det vi mener er interessant for publikum. Så redaksjonelt er det mer spennende. Og så får vi en bedre flyt på forsiden som konkurrentene ikke har, sier Østgård.

Han er usikker på om publikum vil legge merke til at det ikke er reklame på nettsidene lenger. Nettsjefen mener folk er mer reklameblinde bransjen tror.

Nettsjefen sier rreklamestansen avspeiler en mer prinsipiell holdning i NRK. Men noe annonselignende kan det fortsatt komme, som henvisninger til f.eks. billetter til MGPjr eller DVD-salg av tv-serien Himmelblå der NRK mener det gir en merverdi for publikum.

Gratulerer

VG Netts ansvarlige redaktør, Espen Egil Hansen, har vært sterkt kritisk til NRKs nettreklame. I dag gratulerer han kringkasteren fordi fjerningen av reklamen gir lisensen større legitimitet siden brukerne nå ikke trenger å «betale» to ganger gjennom kombinasjonen lisensavgift og reklame. I tillegg mener Hansen dette er en god dag for konkurrentene på lokalt, regionalt og nasjonalt plan som kan få en del av reklamekronene fra NRK. Disse mener han vil være med på å finansiere mer journalistikk.

– Jeg vil berømme styret for at de selv har tatt det valget og fjernet reklamen. Nå er jeg opptatt av at det må lovfestes, for det kan ikke være slik at et nytt styre skal kunne gjøre om dette vedtaket.

Powered by Labrador CMS