René Svendsen må hvile armen etter å ha kløpet ekstra ofte i den. Foto: Geir Carlsson/Fredriksstad Blad

I Fredrikstad klyper René Svendsen seg til stadighet i armen. Fortsetter abonnementsutviklingen som nå, blir blåmerket digert

Etter ti år med årlig frafall i abonnementsbasen, ser Fredriksstad Blad noe de ikke har sett på en god stund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kanskje er du blant dem som har sagt opp papiravisen. Og som surfer nyheter på nett. Men som også til stadighet opplever at flere saker fra lokalavisen krever betaling for å lese. I Fredrikstad er det slik at det har ført til at leserne kjøper seg abonnement. Digitale altså. Og for første gang på lang tid faller tallene langt saktere. Neste år kan det til og med gå framover.

– I forrige uke hadde vi 241 flere abonnenter enn vi hadde ved samme tid i fjor, sier ansvarlig redaktør René Svendsen i avisen.

For noen uker siden skrøt konsernsjef Are Stokstad i Amedia av at opplagstallene til enkelte aviser er på vei opp igjen. Årsakene er redusert frafall i papirabonnenter, samt salg av digitale abonnement fra i sommer av. Østfolds største avis er blant dem som har sterkest vekst.

Det er ikke hverdagskost.

– Det er nesten så vi må klype oss selv i armen for å sjekke at vi ikke drømmer. Vi har siden 2003 mistet i snitt 800 abonnenter i året, sier Svendsen.

God vekst

Abonnementsveksten skyldes delvis et nytt Pluss-abonnement som gir tilgang til alle lukkede saker på nett. Abonnentene betaler 99 kroner for åtte uker. Etter de to månedene koster det 99 kroner i måneden for å holde det digitale produktet til avisen. Hver dag selges det inn mellom fem og ti nye heldigitale abonnenter. 70 prosent av dem blir værende når introduksjonstilbudet er over.

Ifølge redaktøren går mediehuset trolig ut av året med mellom 500 og 700 flere abonnenter enn i begynnelsen av 2015. Så sent som i februar viste statistikken en dramatisk tilbakegang på 14 prosent sammenlignet med samme måned i 2014. Mange av dem som siden i sommer har kjøpt Pluss er helt nye abonnenter. Folk som som har lest nettavisen gratis over mange år. Disse forteller at de må ha et minimum av lokale nyheter, og det er de nå ifølge Svendsen villige til å betale for.

Dersom utviklingen fortsetter inn i 2016, går også det MBL-godkjente opplaget i pluss neste år. Men siden innsalget kun har foregått i andre halvår i år, vil avisen neppe gå i pluss når opplagstallene presenteres i første kvartal. Han gjetter på en tilbakegang på rundt 500 eksemplarer. Eller rundt 4 prosent, mot 8-10 prosent tidligere år.

– I dag er tallene en gladsak. Men om fem år er de avgjørende for i hvor stor grad vi har en stor nok redaksjon til å opprettholde en dekning på nivå med det vi har i dag. Dersom vi hadde kuttet papir nå, ville vi bare hatt en håndfull folk igjen i redaksjonen.

Powered by Labrador CMS