NRKJ, her representert ved leder Richard Aune og 2. nestleder Hege Fagerheim, har meldt NRK inn til Arbeidstilsynet for brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Bjørn Åge Mossin

Har meldt NRK til Arbeidstilsynet for lovbrudd

NRKs Journalistlag reagerer på bruken av uavhengige stillinger, skriver Klassekampen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De ansatte i NRK mener statskanalen bryter arbeidsmiljøloven. Nå har klubbleder Richard Aune meldt NRK til Arbeidstilsynet.

– Vi mener NRKs utstrakte bruk av uavhengige stillinger er urimelig og i strid med norsk lov, sier Aune til Klassekampen.

Fagforeningen har bedt Arbeidstilsynet om å granske det den mener er uregelmessigheter i henhold til arbeidsmiljøloven. Det kommer fram av en bekymringsmelding som NRKJ sendte tilsynet tidligere i vår.

Det er NRKs bruk av unntaksbestemmelsen «særlig uavhengig stilling» som har fått de ansatte til å reagere.

I brevet som Klassekampen har fått tilgang til, kommer det fram at samtlige prosjektledere i Marienlystdivisjonen er unntatt fra arbeidslivsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Nå vil altså NRKJ at Arbeidstilsynet skal inn og vurdere forholdene på Marienlyst.

Olav Nyhus, juridisk direktør i NRK, sier til Klassekampen at ledelsen tar bekymringsmeldingen som er sendt Arbeidstilsynet til etterretning.

– Samtidig vil jeg understreke at vi har satt i gang et arbeid for å gjennomgå bruken av uavhengige stilliger. Og vi arbeider med å utarbeide konkrete retningslinjer på dette området.

NRKJ og NRK er denne uka i forhandlinger i forbindelse med årets hovedoppgjør for tariff og lønn.

Se Journalistens dekning av NRK.

Powered by Labrador CMS