NRK:

NRK lot mor ta del i jobbintervju-prosessen der datteren hadde søkt.
NRK lot mor ta del i jobbintervju-prosessen der datteren hadde søkt.

«Inhabil» mor gjorde 7 av 9 intervjuer - datter ansatt

– Helt vanlig prosedyre i NRK, sier nettsjef Frank Gander. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vi vil presisere at denne artikkelen ikke på noen måte forsøker å betvile at NRK har ansatt riktig person. Vi opplever kandidaten som godt kvalifisert og en sterk kandidat. Det er i dette tilfellet ikke snakk om nepotisme.

Da NRK utlyste en fast stilling som sosiale medier-journalist sto redaksjonssjef for SoMe-desken Hege Øygaren som kontaktperson. 

SMS-utvekslingen med Hege Øygaren, der hun forteller Journalisten at hun varinhabil i ansettelsesprosessen.
SMS-utvekslingen med Hege Øygaren, 
der hun forteller Journalisten at hun var
inhabil i ansettelsesprosessen. 

Etter å ha mottat tips om ansettelsen kontakter Journalisten Øygaren med spørsmål om hvem som har fått stillingen. Da svarer hun at hun var inhabil i prosessen og at vi skulle snakke med den som hadde foretatt intervjuene og ansettelsen, redaktør for frontdesken Tone Libråten

Det var nemlig Øygarens datter som hadde fått jobben. Likevel hadde hun gjennomført sju av ni jobbintervjuer.

Libråten var kun med på to av intervjuene; med Øygarens datter og en annen ansatt på SoMe-desken. 

Journalisten for så opplyst at om vi ønsker mer informasjon om ansettelsesprosessen må vi kontakte personal og administrasjonssjef Hege Grova i NRK.

NRKJ involvert

Grova forteller at avdelingen tok kontakt med NRKJ da de oppdaget at Hege Øygarens datter hadde søkt på stillingen. Sammen ble de enige om at Øygaren, sammen med redaksjonsleder Pernille Scheele, skulle gjøre sju intervjuer av både interne og eksterne kandidater. 

Samtidig ble det besluttet at Scheele, sammen med Tone Libråten, skulle foreta intervju av Elise Øygaren, og en annen kandidat som allerede hadde et vikariat på SoMe-desken.

Scheele var da den eneste som var til stede under alle intervjuene og leverte sammen med Libråten inn en innstilling på minst tre kandidater direkte til nettsjef Frank Gander. Hege Øygarens datter var blant dem. Hun har tidligere vært vikar på SoMe-desken og er derfor en sterk kandidat til jobben. 

Det ble foretatt kun en intervjurunde. Journalisten får opplyst at dette var fordi NRK mente de allerede hadde funnet den beste kandidaten. 

Normal prosedyre

Etter å ha snakket med Grova får Journalisten opplyst at skal vi omtale denne saken må vi snakke med nettsjef Frank Gander.

Frank Gander, nettsjef i NRK.
Frank Gander, nettsjef i NRK. 

Han forteller at Hege Øygaren var inhabil i «intervjuene av sin egen datter, i det å lage en innstilling og delta i drøftelsene av innstillingen - samt å ta en avgjørelse om ansettelse». Arbeidet med innstillingen ble overlatt Libråten, og selve beslutningen om ansettelsen ble foretatt av ham selv.

På spørsmål om ikke han burde gjort intervjuene sammen med Libråten, får vi dette til svar: 

– Prosessen ble grundig drøftet og er normal prosedyre i NRK. Det er ikke første eller siste gang at noen med familierelasjoner søker jobb i NRK, sier han. 

Gander presiserer at han har vært kjent med alle kandidatene til stillingen og forslag til beslutning, det samme ble personalsjef, uten noen innsigelser fra noen av partene.

– Jeg er trygg på at prosessen har vært god, og er sikker på at vi ansatte den best kvalifiserte kandidaten til denne stillingen, sett med faglige øyne, sier nettsjefen.

Eksperter Journalisten har intervjuet reagerer på prosessen. Offentlighetsekspert og professor Jan Fridthjof Bernt og hodejeger Elin Ørjasæter mener moren ikke burde vært en del av ansettelsesprossen.

– Bjørnetjeneste

Leder Richard Aune i NRKJ forteller at det kan stemme at NRKJ ble informert om prosessen og NRKs synspunkter, men han er ikke kjent i detalj med hva slags kommunikasjon som har gått mellom klubben og NRK.   

Richard Aune i NRKJ. Foto: Bjørn Åge Mossin
Richard Aune i NRKJ. Foto: Bjørn Åge Mossin

– Generelt vil vi mene at vedkommende sjef, som man kan stille spørsmål ved habiliteten til, bør trekkes helt ut av prosessen. Helt uavhengig av kommunikasjonen mellom oss og NRK er det NRKs ansvar å se at prosessen foregår i ryddige former, sier han. 

Da Journalisten forteller Aune at dette ifølge Frank Gander er helt vanlig prosedyre i NRK, sier han: 

– Dersom NRK bruker dette som mal for å håndtere ansettelser så er det ikke mindre viktig å få ryddet opp i praksisen. Det vil være klokt å sette seg ned å snakke med dem om dette. 

Aune mener det er viktig at NRK har en policy på hvordan slike ansettelser skal foregå. 

– Det er mest av hensyn til den som blir ansatt. Det er trist for den som har fått jobben at det stilles spørsmålstegn ved dette. Det blir en bjørnetjeneste for vedkommende at dette ikke skjer på en ryddig måte.

Avtroppende nettredaktør Frank Gander i NRK stiller seg kritisk til vår journalistikk om ansettelsesprosessen. Her finner du hans kommentarartikkel om dette.

Angelica Hagen arbeidet nylig i vikariat i NRK. Hun fikk tilbud om å fortsette som tilkallingsvikar. Denne saken ble initiert av Journalistens ansvarlige redaktør basert på tips.

Powered by Labrador CMS