Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (LLA). Foto: Birgit Dannenberg

LLA frykter for lørdagsavisa

Kritisk til innføring av postdirektivet. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Høyre og Fremskrittspartiet går inn for EUs postdirektiv, og åpner for å delprivatisere Posten og droppe dagens krav om levering av brevpost på lørdager. I likhet med Posten selv sier partiene de ønsker å opprettholde distribusjon av aviser og tidsskrifter på lørdag.

Negativ effekt

Men at leserne også i framtiden vil få avisa på lørdager, stoler ikke Landslaget for lokalaviser (LLA) helt på. Generalsekretær Rune Hetland er redd partienes forslag kan være starten på en negativ spiral.

– Vi frykter at mer enn lørdagen kan kuttes og at posten vil si at de ikke trenger gå mer enn annenhver dag i grisgrendte strøk. Hvor vil dette ende? spør Hetland.

Han er motstander av at det kuttes i posttilbudet generelt fordi han mener det svekker næringsliv og innbyggere i lokalsamfunn. 

På vegne av lokalavisene sier han det er mange uavklarte spørsmål dersom postombæringen faller ut av helgeutdelingen.

– Vi ser at partiene sier dette ikke er noe problem. Men vi er bekymret for at muligheten åpnes.

Hetland etterspør også svar på hvordan en lørdagsavisombæring skal finansieres.

– Hvis posten delprivatiseres, vil eierne dekke kostnaden ved å gå med avisen på lørdager?

100 millioner kroner

I en stortingsmelding fra i fjor beregner Posten kostnaden ved å distribuere aviser og tidsskrifter på lørdager til mellom 50 og 100 millioner kroner. 

Staten betaler i dag penger over statsbudsjettet for å sikre helgepostbæring. Årsaken er at det er bedriftsøkonomisk ulønnsomt for Posten.

Men hvor mye det nøyaktig vil koste politikerne å opprettholde kun avisdistribusjon, kan Posten ikke svare på ennå. Det må utredes nærmere, opplyser kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme

Uenige

Selv om Høyre og Frp lover at avisene skjermes, advarer Senterpartiets samferdselspolitiske talskvinne, Janne Skjeldmo Nordås, om at det motsatte vil skje dersom postdirektivet innføres.

– Da må Høyre bevilge penger til dette over statsbudsjettet, og det kommer aldri til å skje. Er det noen som tror på at en postmann kommer til å gå rundt kun med lokalavisen på lørdager? spør Nordås i en pressemelding.

Det avviser Høyres samferdselspolitiske talskvinne, Ingjerd Schou, igjen. Til Journalisten sier hun riktignok at partiet ikke har tatt stilling til hvor mye penger det vil bidra med.

– Men vi har sagt at vi vil ha aviser og tidsskrifter ut på lørdager. Det er vår linje, sier Schou.

Pressestøtte?

I LLA er det en frykt for hvor staten skal finne pengene som skal overføres til Posten. Hetland ønsker ikke en dreining av diskusjonen til at pressestøtten kan brukes til dette.

Det forsikrer Schou om at ikke vil skje.

– Den er ikke en del av diskusjonen. Vi vil ikke ta med den ene hånda og gi med den andre. Det vi gjør er å lytte til hva Posten selv vil. Så vet vi at lokalavisen for mange er viktig, sier Schou.

Powered by Labrador CMS