Torry Pedersen. Foto: Birgit Dannenberg

Snart mindre enn Aftenposten?

Landets største avis mistet opplag større enn hele Dagsavisen, nå puster Aftenposten VG i nakken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Første kvartal har ikke vært nådig mot opplaget til VG. I løpet av årets tre første måneder mistet avisen 32.341 eksemplarer på hverdager. Det er flere aviser enn Dagsavisens totale opplag ved utgangen av 2008.

Hurtig

Snittopplaget er dermed nede i 256.650 eksemplarer, det viser tall fra Schibsteds rapport for årets første kvartal.

Dermed er avstanden mellom VG og søsteravisen Aftenposten betraktelig mindre enn det var ved utgangen av fjoråret. Da hadde VG et opplag på 284.414 eksemplarer, mens Aftenposten hadde 247.556. Det viser tall fra Mediebedriftenes Landsforening (disse tallene er snitt for alle dager og er derfor ikke sammenlignbare med de tallene Schibsted oppgir red.anm.). I første kvartal mistet Aftenpostens morgenutgave 6486 eksemplarer fra gjennomsnittsopplaget på hverdager og sendte ut 246.749 eksemplarer. Dermed er det nå bare 9094 eksemplarer som skiller mellom de to Schibsted-eide avisene på hverdager.

– Hurtigheten i opplagsfallet vårt er større enn deres, og da trenger man ikke være matematiker for å se at det er et krysningspunkt der. Vi må da finne løsninger som demper vårt, eller så må de falle like hurtig som oss, sier administrerende direktør Torry Pedersen i VG.

– Tror du VG er landets største papiravis når vi snakker sammen ved disse tider neste år?

– Vi ønsker selvsagt at papiravisen VG skal ha høyest mulig opplag og større enn Aftenposten, samtidig lever vi i en verden hvor vi gjennomfører en transformasjonsfase fra analog til digitalt, og der går greit med VG. Du kan til og med tillate deg å bruke større ord for en gangs skyld, fortsetter Pedersen og humrer.

Overskudd

Opplagsfallet til VG justeres økonomisk med prisøkningen på flere utgivelsesdager enn ved samme tid i fjor. Dermed økte opplagsinntektene med fem prosent i perioden.

– Jeg håper du merker deg hvilken bedrift som leverer i konsernet, sier Pedersen.

Mediehuset VG er en sterk bidragsyter på bunnlinjen til Schibsted. VG-konsernet leverte et driftsresultat på 61 millioner kroner i første kvartal, tilbake 21 millioner fra året før. 37 av disse kom fra papiravisen, mens de resterende kommer fra VG Nett. Dermed er de to selskapene også kommet nærmere hverandre økonomisk.

I Aftenposten er situasjonen en annen. Her reddes konsernet av eierandeler i Finn.no. Papiravisen hadde et driftsunderskudd på åtte millioner kroner, mot et overskudd på 49 millioner ved samme tid i fjor, mens multimedia forbedret underskuddet fra sju millioner i minus i fjor, til seks millioner i år.

Powered by Labrador CMS