– Skup-juryen kan ikke være sannhetsvitne

Leder for SKUP-juryen, Fritz Breivik, mener juryen ikke kan garantere for at det i sakers kjølvann kan komme fram andre opplysninger som justerer fakta.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Adresseavisens Mari K.By Rise og Lajla Ellingsen fikk SKUP-diplom for sin avsløring av «Rådmannens tomtekjøp». Men både politiets etterforskning og kommunerevisjonen frikjente daværende rådmann Knut Sæther og Trondheim kommune. I forrige nummer av Journalisten gikk Sæther og andre ut med skarp kritikk av Adresseavisens journalistikk. Det er ikke første gang saker som Skup-juryer har funnet verdig en pris blir omdiskuterte i etterkant.

Umulig

Leder for årets jury, Fritz Breivik, understreker at juryen av prinsipp ikke ønsker å innvolvere seg i diskusjoner mellom redaksjon og kilder.

Selv om det er betydelige dilemmaer knyttet til å juryere saker som er under utvikling, mener Brevik en Skup-jury ikke kan avvente prisutdeling til alle sider ved saken er ferdiggått.

– En journalistisk behandling blir aldri ferdig. Og i hvert fall skal ikke en domstol eller en kommunerevisjon avgjøre når det skal settes sluttstrek for en sak. Der må redaksjonen være helt fri og uavhengig i sine vurderinger.

Ikke avgjørende

– Vi vet jo at medier også begår urett. Er det riktig bare å forholde seg til metode?

– Jeg mener vel at SKUP-prisen ikke er en støymåler som tildeles den redaksjon som produserer mest desibel i det nasjonale offentlige rom. SKUP-prisen er en metodepris som ikke legger avgjørende vekt på resultatet av det journalistiske skupet.

– Etterprøver juryen sjøl sakene eller er man prisgitt journalistens metoderapport?

– I utgangspunktet består vårt materiale av det tilsendte materialet. Det vil si saken med metoderapport. Dette er en tillitsak og i utgangspunktet tror vi ikke at journalister forsøker å bløffe juryen når det gjelder fakta. Føler vi likevel at metoderapporten ikke gir svar på vesentlige spørsmål, ber vi innsenderen opplyse metoden bedre, sier Breivik.

Han understreker at juryen verken ønsker eller har kapasitet til på selvstendig grunnlag å bedrive omfattende kildekritikk.

– Men vi sjekker om saker har vært omtalt tidligere og vi står også fritt til å ta en telefon eller flere som stikkprøve.

Powered by Labrador CMS