Helt til venstre i bildet står Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen og venter på at Geir Ramnefjell (midten) skal bli ferdig med å snakke slik at hun kan få stolen hans. Foto: NRK/Skjermdump
Helt til venstre i bildet står Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen og venter på at Geir Ramnefjell (midten) skal bli ferdig med å snakke slik at hun kan få stolen hans. Foto: NRK/Skjermdump

Slottet ville ikke møte Dagbladet i debatt

Kongehuset mener debatten handler om monarkiet. Nei, sier Dagbladet, den handler om kongefamiliens økonomi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes det er ganske forstemmende at en kommunikasjonssjef ved Slottet ikke ønsker å møte til debatt. Hvor skal da debatten foregå? sa Dagbladets politisk redaktør Geir Ramnefjell på vei ut av Dagsnytt Attens studio torsdag ettermiddag. Han hadde da avsluttet debatten med Michael Tetzschner om kongefamiliens pengebruk, som Dagbladet har rettet søkelyset mot. 

På tampen av debatten kommer Slottets kommunikasjonssjef inn døren til studio, men hun vil ikke diskutere med Ramnefjell. Han må gå.

Kan ikke debattere monarkiet

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet sier til Journalisten at det overhodet ikke handlet om motvillighet til å møte Dagbladets politiske redaktør til debatt. Til bildet som ble delt i sosiale medier torsdag, og som illustrerer denne artikkelen, sier hun at det er slik det ser ut hver gang det er gjestebytte i Dagsnytt-studio. Hun ble fortalt at hun skulle sitte i samme stolen som Ramnefjell brukte, og ventet derfor på at den skulle bli ledig.

Hagen sier til Journalisten at hun svarer på mange spørsmål på vegne av kongehuset, men noen debatter blir hun ikke med på som Slottets representant.

– Det er noen ting jeg ikke kan snakke om, og det er selvfølgelig monarkidebatten. Denne deltar ikke kongehuset i. Denne debatten er det folket som har, og som vi kan bidra til ved å fortelle hva vi driver med. Slik tror jeg de fleste ønsker å ha det, sier Hagen.

Hun legger til at hun heller ikke snakker om kongefamiliens privatliv, eller hva de har på seg.

Her kan du se torsdagens Dax18-debatt.

Debatten handler om økonomi

Ramnefjell sier til Journalisten at gårsdagens debatt ikke var en monarkidebatt, men en debatt om økonomien rundt kongehuset og kongefamilien. Han mener Hagens oppfatning av at dette er en monarkidebatt ligger i at Dagbladet på lederplass har tatt standpunkt for at Norge skal bli republikk. Det er et prinsipielt standpunkt, mener han, mens journalistikken som i går ble debattert handlet om økonomi.

– Jeg synes det er veldig svakt av slottet. Hun utlegger også forklaringen sin med å si at hun tolker dette som monarkidebatt fordi vi har uttalt på lederplass at vi er for republikk. At et prinsipielt standpunkt om statsform kan gjøre at Slottet kan nekte å stille til enhver debatt som har med de kongelige å gjøre, er svært alvorlig. Jeg forstår at kongen og dronningen ikke ønsker å stille til debatt i studio med meg, men de har en kommunikasjonssjef som bør kunne gjøre det. Hun er ansatt for å gjøre det. Hvis ikke hun kan, så kan ingen. Slik mener jeg kongehuset ikke kan fungere.

Han forteller at redaksjonen i dagbladet har arbeidet lenge med journalistikken på kongehusets pengebruk. Det begynte før jul fjor og så har det gått i intense rykk og napp siden. Den første saken kom etter litt over tre måneders arbeid, og så arbeidet de tre journalistene intenst igjen de siste tre ukene mot publiseringen av artikkelen om kongefamiliens pengebruk denne uken.

Sosial mediedebatt

At Hagen ble stående i studiodøra ble også gjenstand for diskusjon på Twitter.

@snorrevalen Fordi alternativet var at Slottet ikke kom i det hele tatt. Men det vet jeg du skjønte, så du spurte nok bare retorisk.

Krevende journalistisk øvelse

Avisen som er for å avskaffe kongehuset har fått negative reaksjoner fra lesere, men stemningen har ifølge Ramnefjell endret seg gradvis.

– Dette handler om å avdekke kritikkverdige forhold om Slottet og kongefamiliens pengebruk. Det har vi synes veldig viktig oppgave som har vært et grovt underdekket område i norske medier i mange år.

På grunn av manglende innsynsmuligheter har det vært ressurskrevende. I tillegg har Slottet unnlatt å svare på flere spørsmål. I tillegg har kommunikasjonen vært omfattende og har krevd mye av redaksjonen.

Ramnefjell sier at Dagsnytt 18 i går gjorde en god jobb ut fra forutsetningen.

– Til tross for at de måtte gi etter for Slottets krav, viser Dagsnytt-redaksjonen at de har forstått saken og er gode på å stille kongehuset til veggs.

Powered by Labrador CMS