Sommer, sol og reiseradio

LARKOLLEN CAMPING (Journalisten): «Those lazy hazy crazy days of summer» med Nat King Cole toner mykt ut fra reiseradioen til May og Kolbjørn Hansen. Ekteparet på «Lilla 17» fra Knapstad i Østfold har fylt kaffekoppene og sitter klar for to timer Reiseradio på NRK P1.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er fast tradisjon at den første Reiseradio-sendingen hvert år starter med Nat King Cole. Like fast tradisjon er det at da sitter ekteparet Hansen klar ved radioapparatet. Årets sending startet lørdag 9. juni.

– Når Reiseradioen starter, da er det sommer, sier May Hansen. Hun og mannen har holdt til på Larkollen camping i 12 år. De hører mye radio og spesielt Reiseradioen. Det samme gjør en million andre nordmenn.

– Det er noe spesielt med Reiseradioen, sier Kolbjørn Hansen. Han er opprinnelig fra Kristiansund, og ekteparet har fortsatt hus og båt på Nordvestlandet. Nå er han mest opptatt av utsiktene til å kunne gå av med AFP (Avtalefestet Pensjon) om tre måneder etter 43 år i arbeidslivet. Når det gjelder Reiseradioen, nevner han særlig Totto Osvold.

Faste lyttere

– Det var mange behagelige radiostemmer før i tiden. De er fine å høre på de vi har i dag også, men han der Alex Rosén kan jeg styre meg for. Han er mer vill enn tam, sier han.

Hansen gleder seg til å høre den nye programlederen Ida Kjøstelsen fra Fredrikstad. Han har hørt henne før, på NRK Østfold, og det blir artig å høre henne igjen på riksradioen.

Kona er enig. Som uførepensjonist er hun en flittigere radiolytter enn han. Hun får med seg Reiseradioen hver eneste dag. Og det blir Nitimen ellers i året.

– Jeg hører mye radio, men ingen av oss er aktive og svarer på konkurranser eller slike ting. Du finner ingen Reiseradiokrus eller t-skjorter hos oss, sier May Hansen.

– Og ikke har undulaten flydd sin vei heller?

– Nei, vi har ikke undulat en gang, sier hun.

Badetemperaturer

De har ikke mistet noe annet heller, men har moro av å lytte til de mange meldingene, enten det gjelder ting folk har mistet eller badetemperaturene. Hver morgen sender campingplassbestyrer Lisbeth inn badetemperaturen på Larkollen til Reiseradioen. I midten av juni lå den allerede over 20, og det frister ekteparet fra Knapstad. Så er det også tre flotte strender å velge mellom på Larkollen.

Men ekteparet Hansen er ikke de eneste som ikke har mistet noe på Larkollen camping. Eva Kristiansen fra Romsås i Oslo har 20 år bak seg på campingplassen, og hører på P1 hver dag.

– Hva skal vi ellers høre på? Reiseradioen er et hyggelig program og setter en koselig ramme for dagen, sier hun.

Og så liker hun at programmet er så sterkt knyttet opp til enkeltmedarbeidere. Kjente navn og kjente stemmer.

– Kjell Thue husker jeg godt. Og Else Michelet. Og så er det noe med musikken i Reiseradioen selv om den har forandret seg veldig de siste årene, sier Eva Kristiansen.

Gjenkjennbarhet

Og nettopp det gjenkjennbare er noe av hemmeligheten ved Reiseradioens suksess. For suksess har det vært. Sammen med Nitimen har Reiseradioen tronet lyttertoppen i NRK, bare slått av Dagsnytt-sendingene.

– Årsaken til suksessen er nok miksen av opplevelser, og faste innslag som konkurranser, meldinger om ting som har forsvunnet og agurknytt. Alt pakket inn i et gjenkjennbart, musikalsk bilde. Og så er det fellesskapet. Sommeren er noe vi har sammen i Norge. For mange er ikke sommeren i gang før de har hørt «Those lazy hazy crazy days of summer», sier Torkjell Berulfsen. Han er en av veteranene og var med på Reiseradioen hvert år fra 1978 til 1994. Fortsatt leser han og Knut Borge agurknyhetene.

Berulfsen mener programmet er noe av det morsomste han har jobbet med.

– Vi forvalter myten om den norske sommer. Den som er så varm at hettemåkene flyr barhodet og så lang som bremsespor i Milano. Reiseradioen bringer tilbake minner om den gang kroneisen kostet 90 øre, sier Berulfsen, og serverer følgende uformulerte formålsparagraf:

– Lytterne skal være i bedre humør når de skrur av enn da de skrudde på programmet. Reiseradioen skal være det perfekte akkompagnement til å slå skalken av et egg.

13 programledere

I år er det 13 programledere som skal sørge for at lytterne har det hyggelig når de 72 ganger i løpet av sommeren eventuelt skal kakke toppen av egget. Synnøve Svabø og H. C. Andersen sparket det hele i gang lørdag 9. juni med selveste statsminister Jens Stoltenberg som gjest.

Karin Johanne Wetlesen, som er prosjektleder for årets Reiseradio, er strålende fornøyd. Selv om det ble litt lite musikk (bare åtte låter på to timer) fikk de Stoltenberg til å innrømme ulovlig hummerfiske utenom sesongen. I det hele tatt er Wetlesen veldig opptatt av å ha coole gjester i sendingene.

Og folk stiller opp, nesten for enhver pris. Komiker Geir Schau er med på tredje året og synes det er flott at så mange vil være med.

– Det er ikke mye nei å få, sier han.

Schau skal være en slags sommerens Adonis (jaja, det er radio!). Lett flørtende skal han lede programmet sammen med tre ulike reiseradiokjærester. Det startet med Nina Stensrud Martin i forrige uke og fortsettelse følger.

Nytt av året er at Reiseradioen har engasjert Are og Odin og dermed må si ja takk til det som nå heter «konseptet», det vil si at det er strenge begrensninger på gjester og andre innslag som normalt er del av Reiseradioen. Men reiseradiogeneral Wetlesen var så hypp på å få tilbake det abdiserte radioparet at hun godtok det meste.

Etter starten i forrige uke spurte Odin om det gikk bra eller om de ville få sparken. Paret hadde fleipet med noe av det helligste, kongen, gud og homofile. Det gjør man normalt ikke, men Norge er i feriemodus.

Vørterøl på gravlaksen

Sven Nordin bruker vørterøl på gravlaksen. Helga Hem er tidligere produsent i NRK, men debuterer i sommer som journalist i Reiseradioen. På takterrassen hjemme hos Nordin på Kampen i Oslo får hun smake skuespillerens sommerfavoritt: gravet laks med sennepssaus og stuede dillpoteter.

– Veldig ofte ser vi intervjuer med kjente menn som skryter av at de er så flinke til å lage mat. Vi har tatt dem på ordet og bedt dem presentere sin favorittspise, sier Hem.

Hun har allerede vært med kollega Noman Bashir på piknik, og Frederic Hauge, Steinar Albrigtsen, Erling Kagge og Christian Borch er blant dem som kan vente seg besøk på kjøkkenet i løpet av sommeren.

For Sven Nordin var gravlaks et enkelt valg. Det er lett å lage og smaker nydelig på sommeren.

– Det er noe jeg gjerne tar med når vi drar på mer eller mindre uanmeldte sommerbesøk til gode venner, sier Nordin.

Han er ikke så ofte med i Reiseradioen fordi han er veldig opptatt av at når det er ferie, ja så er det ferie. Men noe mediepleie blir det. Kvelden før Reiseradioens besøk spilte han inn «Bit for bit» sammen med Mia Gundersen, Atle Antonsen, Bjarte Hjelmeland og Janne Formoe. Det er samme gjengen som har premiére i august på Thalia-teateret med «Svindlere med stil».

Reiseradio-lytting blir det helst på hytta ved Kjerringvik i Vestfold. På sommerlate dager er det fin avslapning.

Julegratiale midt i juli

For medarbeiderne i Reiseradioen blir det mindre avslapning. Ukene går i høygir selv om det nå avvikles både ferier og avspasering. Tidligere sto programlederen på hele sommeren igjennom og tok ferie utpå høsten.

– Reiseradioen er ikke noe du søker deg til. Du kalles til det. Det er et slags julegratiale midt i juli, sier Nina Stensrud Martin

Hun har bakgrunn fra RadiOrakel og NRK P3, men jobber nå i P2. Det har nesten vært en reise tilbake til RadiOrakel og P3 å jobbe i Reiseradioen, forteller hun.

– Dette er veldig ulikt P2. Der skal man helst ha sju A4-ark med research før du intervjuer noen, men her er det en mye mer direkte form. Her dyrker vi kjærligheten til radio, sier hun.

Og Geir Schau legger til at Reiseradioen har litt form av dugnad, der alle står på maksimalt en periode. Ved siden av å flørte med sine makkere i studio, skal han ha flere sendinger fra egen hytte, også kalt Schaugum. Det dreier seg både om å komme seg ut av studio og å skape skikkelig teamfølelse i det store laget. Rundt 25 programledere og reportere lager årets Reiseradio. I tillegg kommer teknikere og andre nødvendige funksjoner som må til for å få radioen i gang.

Reiseradiosjef Karin Wetlesen er meget fornøyd med de første sendingene. Hun mener de har hatt en knallstart, og teamet ble mottatt med klappsalver da de mandag etter to sendinger møtte opp på avdelingsmøte i underholdningsavdelingen. Men ennå er det mange sendinger igjen.

– Vi er bare i starten. Vi er ikke inne i undulatsesongen ennå, sier Geir Schau.

Selv om to undulater allerede er meldt savnet på Reiseradioens egne nettsider. «Munti» ble borte i Motzfeldts gate i Oslo mens «Sotus» forsvant i Bodø.

Powered by Labrador CMS