Journalistene som ble drept

På pressefrihetens dag hedrer vi journalister som mistet livet i tjeneste.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Siden 1993 har 3.mai vært den internasjonale dagen for pressefrihet. Den markeres ved å rette søkelys mot pressefrihetens vilkår rundt i verden, og hylle journalister som trues, forfølges eller har mistet livet på jobb. Ifølge Committee To Protect Journalists er hele 1054 journalister drept siden 1992. Og så langt i 2014 har allerede 24 journalister/medieansatte måttet bøte med livet, viser en oversikt fra Den internasjonale journalistføderasjonen. Samtidig sitter i øyeblikket 164 journalister fengslet, opplyser Reportere uten grenser. Rundt 30 journalister er fortsatt bortført i Syria, selv om flere vestlige gisler er blitt løslatt de siste ukene. De aller fleste som blir drept på jobb er lokale journalister. Dette er menneskene bak årets statistikk:

 

1. januar  Shan Dahar (Odhor). Seniorreporter i nyhetskanalen Aab Tak ble skutt av ukjente gjerningsmenn på vei hjem 31.desember i fjor i Badha-området i Pakistan. Han døde dagen etter. Drapet førte til en rekke protestdemonstrasjoner i regi av det pakistanske journalistlaget, PFUJ, med krav om at myndighetene trapper opp beskyttelsen av journalister.

17. januar Waqas Aziz Khan, tekniker i Express News i Pakistan, ble skutt og drept sammen med en sikkerhetsvakt og en sjåfør mens de satt i kanalens tv-bil. En fjerde ansatt ble skadet. Ifølge kanalsjefen var de på et rutineoppdrag da fire væpnede menn på motorsykkel kjørte opp til dem og åpnet ild gjennom vinduet. Tehreek - Taliban(TTP) har påtatt seg skylda for angrepet.

20. januar Firas Mohammed Attiyah, 28 år. Reporter i Fallujah TV. Bler drept i et bombeangrep mot en politipatrulje vest i Bagdad. En reporter fra Al-Anbr TV, Muayad Ibrahium, ble skadet i samme angrep. 

31. januar Suon Chan. 44-årig reporter i avisa Meakea Kampuchea i Kambodsja. Han hadde fotografert og rapportert om ulovlig fiske, og ble angrepet av en gruppe fiskere med steiner og bambusstenger mens han var på vei hjem, melder det kambodsjanske journalistlaget , CAPJ.

10. februar Santiago Ilídio Andrade. Kameramann i tv-selskapet Bandeirantes i Brazil, ble truffet i hodet av en eksplosiv da han filmet opptøyer mellom protesterende og politifolk i Rio de Janeiro. Han falt i koma og ble erklært hjernedød før han døde etter fire dager, ifølge medierapporter.

2. februar Afzal Khawaja, 45-årig korrespondent for dagsavisa “Zamana” Quetta og Balochistan Times i Quetta var på vei hjem i en taxi da bilen ble beskutt. Khawaja døde på stedet, og etterlater seg kone og tre barn.

16. februar Germain Kennedy Muliwavyo. Reporter i Radio Télé Muungano ble drept i sammenstøtt mellom den kongolesiske hæren og opprørerer fra Uganda Liberation Army i Beni i Kongo. Reporteren var embedded i den kongolesiske hæren og satt i et militært forsyningskjøretøy som kom under angrep. I tillegg ble to journalistkolleger såret.

18. februar. Viacheslav Veremii, journalist i avisa Vesti døde av skadene han fikk etter å ha blitt angrepet av en gruppe “titysshki”, ungdommer som anklages for å stå i ledtog med ukrainske sikkerhetsstyrker, ifølge journalistlaget i Ukraina. Fagforeningen sier Veremi ble skutt i magen. Han døde seinere på sjukhuset. 

3. mars Abrar Tanoli, fotograf for Reuters og reporter i lokalavisa Daily Mahsib og Daily Shamal i Pakistan, ble skutt i halsen av uidentifiserte gjerningsmenn på reise med familien i Hazara-regionen. Ifølge journalistlaget, PFUJ, hadde han mottatt trusler og hadde politibeskyttelse i to måneder før mordet. Tanoli ble arrestert i januar 2013 og løslatt mot kausjon i en sak om drap på to studenter. Deres familier hadde offentlig truet ham med hevn.

8. mars Omar Abdel Quader, kameramann for Al-Mayadeen, en Beirutbasert satelitt-tv-kanal. Han ble drept mens han dekket kamper mellom den syriske hæren og opprørere i Deir Ezzor-provinsen, melder arbeidsgiveren, som siteres av AFP. En syrisk offiser opplyser at fotografen ble skutt i halsen av en snikskytter og døde seinere på sjukhuset.

9. mars Muthanna Abdul Hussein og Khaled Abdel Thamer. Begge tv-fotografer fra kanalen Al Iraqia. De ble drept av en bombe ved en veisperring i den nordlige delen av byen Hilla i Irak. Journalistlaget IJS melder at de to dekket utdeling av valgkort da en selvmordsbomber sprengte seg selv og andre i lufta.  

10. mars Ali Mustafa, kanadisk statsborger og frilansfotograf. Drept i Aleppo, Syria, av en “tønnebombe”, melder AFP.  Ifølge vitner skal fotografen ha tatt bilder av ødeleggelsene etter en tidligere bombe da en ueksplodert bombe gikk av. Mustafa leverte bilder til blant andre SIPA og EPA, og hadde arbeidet periodisk i Syria siden tidlig 2011.

11. mars Nils Horner. Mangeårig reporter i Sveriges Radio. Ble skutt og drept av ukjente gjerningsmenn på åpen gate i Kabul. Horner var både svensk og britisk statsborger. Den høyt respekterte journalisten, som også ble brukt av NRK, jobbet i New York og London på 90-tallet. Siden 2001 hadde han dekket Asia for SR.

22. mars Mohammed Bidaiwi. Han var sjef for Bagdad-kontoret til Radio Free Irak og ble skutt av en kurdisk offiser som voktet presidentkvarteret i byen, ifølge det irakiske journalistlaget, IJS. Journalisten var på vei til jobb da det oppsto en krangel med offiseren, som så avfyrte skudd. Gjerningsmannen ble arrestert.Hendelsen utløste protester fra journalisthold og krav om handling fra myndighetenes side.

28. mars Mustafa. Sjåfør, som ble drept i et mordforsøk på nyhetsankeret i Express News, Raza Rumi, ifølge journalistlaget PFUJ i Pakistan. Ukjente gjerningsmenn åpnet ild mot bilen der Rumi, sjåføren Mustafa og en sikkerthetsvakt satt. Rumi og vakten ble såret, men sjåføren ble drept.

28. mars Mayada Ashraf. 22 år og reporter i den egyptiske avisa Al Dustour. Hun ble drept mens hun dekket sammenstøt mellom Det muslimske brorskap og egyptiske sikkerhetsstyrker i Kairo. Reporteren var en av tre drepte i urolighetene. Det er uklart hvem som er ansvarlig for drapet, men to rivaliserende grupper har skyldt på hverandre.

4. april Anja Niedringhaus. Tysk fotograf i Associated Press. Ble drept av en politimann som åpnet ild mot bilen hun satt i sammen med journalist Kathy Gannon, mens de ventet i en kortesje i den østlige provinsen Khgost i Afghanistan. Gannon ble hardt såret.  

6. april Rubylita Garcia, 52, ble skutt og drept i sitt hjem i Bacoor City på Filippinene. Hun var reporter i tabloidavisa Remate og også vert i et radiotalkshow. Lokale journalister mener mordet var jobbrelatert. Garcia var kjent som en hardtslående reporter som hadde avslørt kritikkverdige forhold i politiet. Mens hun fortsatt var ved bevissthet skal Garcia ha identifisert en høytstående polititjenestemann som ansvarlig for udåden.

14. april Reporter Hamza Haj Hassan, kameramann Mohamad Mantash og tekniker Halim Allaw drept i Syria. De tre medarbeiderne fra Hezbollas tv-stasjon al-Manar filmet kamper i den historiske kristne byen Maaloula da bilen deres ble beskutt. To andre i tv-teamet ble også såret i angrepet, men deres situasjon rapporteres å være stabil.

Powered by Labrador CMS