Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund vurderer å droppe PFU-behandling av alternative nettsteder Arkivfoto: Andrea Gjestvang
Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund vurderer å droppe PFU-behandling av alternative nettsteder Arkivfoto: Andrea Gjestvang

Presseforbundet vurderer å ekskludere alternative medier fra klageordning

Norsk Presseforbund mottar stadig flere PFU-klager på publikasjoner som ikke er tilknyttet forbundet. Det kan det bli slutt på.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette er også̊ en diskusjon om troverdighet og tillit til mediene, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, til Klassekampen.

Hun opplyser at forbundet skal diskutere saken på et styremøte i mars.

En slik endring vil føre til at nettsteder som Document og Resett ikke lenger blir ettergått av Pressens Faglige Utvalg (PFU), noe Document-redaktør Hans Rustad er kritisk til.

– Det vil innsnevre publikums mulighet til å få prøvd saker. Det må̊ være mediets størrelse som har betydning for om saker skal behandles i PFU, sier Rustad.

Både han og Resett-redaktør Helge Lurås vil vurdere å melde seg selv eller nettstedet inn i en presseorganisasjon dersom ordningen endres. Begge sier til avisen at de følger de etiske retningslinjene i Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten.

Svein Brurås, professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda, støtter forslaget.

– Det vil være en klargjøring av PFUs mandat og en erkjennelse av at det er forskjell på profesjonelle redaktørstyrte mediene og floraen av andre publikasjoner, sier han.

I et intervju med Dagens Næringsliv sier kulturminister Trine Skei Grande (V) at også alternative nyhetsnettsteder bør omfattes av PFU. Selv om det å følge regelverket vil kunne bidra til å legitimere slike sider. 

– Nei, jeg er ikke redd for noen som følger PFUs ansvarsregelverk. Jeg er altså ikke redd for at flere omfattes av Vær varsom- og Redaktørplakaten. Jeg er redd for at flere nettsteder ikke omfattes av dem, sier hun.

Powered by Labrador CMS