Svein Thoresen hadde håpet at Moss Avis hadde tilgodesett de ansatte med mer enn lønnsdiktat etter tidenes beste årsresultat. Foto: Moss Avis

Diktat i Moss Avis

De ansatte ba om 9.000 etter tidenes resultat. Endte i diktat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

9.000 kroner gikk de ut med som krav, redaksjonsklubben i Moss Avis. Tanken var at siden mediehuset i 2015 hadde tidenes beste resultat, og siden 2016 ligger an til å bli tidenes nest beste resultat, så burde de ansatte også belønnes for det.

Svaret fra ledelsen var 4.000 kroner. Redaksjonsklubben kunne ikke akseptere det. Fem forhandlingsmøter ble det. Og litt etter litt steg summen. I det siste møtet la ansvarlig redaktør Pål Enghaug 5.000 kroner på bordet. Heller ikke en sum klubben ville akseptere. Dermed tok sjefen grep og ga lønnsdiktat på summen.

Klubbleder Svein Thoresen sier at forhandlingene var greie, med god tone.

Moderat krav

– Men vi sitter igjen med en følelse av at konsernet gir de lokale lederne føringer for hvilket nivå oppgjøret skal ligge på. Vi kan ikke bevise noe, men vi ser at det rundt oss gis omtrent det samme.

Klubblederen forteller at lokalt oppgjør skal gjenspeile bedriftens resultat og at oppgjøret burde tilgodesett de med et høyere sum.

Ifølge Thoresen forsøkte klubben som har 18 medlemmer å få til andre løsninger i håp om å få partene til å komme nærmere hverandre. Det ble foreslått å utsette forhandlingene slik at de kunne få et snitt av resultatene fra de andre mediehusene i deres region. Det ble avvist. Bonus ble foreslått. Avvist. Nå sist er det foreslått for ledelsen at de må være rause med julegavene. Men det får de nødvendigvis ikke vite ennå.

– Vi mente vi var moderate, sier Thoresen.

Følelsene er blandet etter oppgjøret. De ansatte sitter igjen med en generell følelse av ikke å bli verdsatt nok eller satt pris på.

– Dette løfter ingen stemning i en hverdag som blir stadig tøffere. Men vi må forholde oss til dette, og være lojale.

Forstår misnøye

Redaktør Enghaug sier til Journalisten at han synes det ikke var gøy å måtte gi lønn på diktat. Han har stor forståelse med at NJ-klubben ikke er fornøyd med resultatet.-

– I realiteten betyr dette nedgang i kjøpekraften. Men jeg har gått utover det som var satt av i budsjettet og med tanke på året som kommer hvor vi venter kraftig nedgang i annonsevolumet, føler jeg vi ikke kunne strekke oss lenger i år.

Han viser til viktigheten av å ha kontroll på lønns- og personalkostnader og at disse må stå i forhold til inntektene.

– Det er viktig å sikre videre jobb til dem som er her. Fjorårets resultat har vi i stor grad spart oss til. Vi har gått gjennom alle kostnader og kuttet der vi kan. Får vi en smell nå ikke så mange steder å kutte bortsett fra lønn og personal.

Enghaug oppfatter at de ansatte har forståelse for situasjonen, men at de er uenige om hvor mye bedriften tåler. Moss Avis er ikke gjennom krisen, sier han. Og selv om redaktøren ikke oppfatter kravet som med sentralt oppgjør blir 12.000 kroner som moderat, har han opplevd forhandlingene som gode og konstruktive. Resultatet derimot mener han er moderat.

Powered by Labrador CMS