– Ikke politisk ekstrem

Anders Behring Breivik debatterte flittig på Document.no, men var aldri voldsforherligende, hevder redaktør Hans Rustad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den mistenkte gjerningsmannen for terrorbomben ved Regjeringskvartalet og massakren på Utøya var flittig debattant på det kontroversielle og muslimkritiske nettstedet Document.no. Totalt hadde Anders Behring Breivik 75 innlegg på debattsiden, men som meningsytrer framsto han aldri som ekstrem, sier Document.no-redaktør Hans Rustad.

Ikke voldsspor

– Innleggene utmerker seg ikke ved å være politisk ekstreme. Han viste aldri noe utpreget muslimsk hat, men rettet heller sin kritikk mot regjeringen. Hans hovedfiende var det han kalte kulturmarxisme, og han var opptatt av spørsmål om hvor lenge forandringen i retning et mer multikulturelt samfunn kunne gå, før forandringen var irreversibel og vårt vestlige samfunn ville dukke under.

– Så du spor av vilje til vold i det han skrev?

– Nei. Det er mange høyreekstreme som prøver å få innpass på Document.no, med stor aggresjon mot jøder og muslimer. Slik var ikke Behring Breivik. Han uttrykte seg aldri vulgært eller uhøvisk, men ga inntrykk av å være en belest person som var opptatt av politisk ideologi. Han var åpenbart spesiell, men det var ingenting i det han skrev som fikk noen varselklokker til å ringe, svarer Rustad.

Likevel moderer Rustad seg litt, i “etterpåklokskapens tegn”.

– Etter de fryktelige hendelsene i går, har jeg lest en del av hans saker om igjen. Og i et debattinnlegg skrev han at “war is deceit”, at kulturmarxister og islamister skjuler seg bak en maske. At bak alt snakk om humane verdier skjuler det seg beinhard politikk. Men det er ikke noe jeg reagerte på da jeg først leste det, det er først nå i ettertid og etter finlesing at jeg kan se at det muligens ligger noe der. Men det er typisk etterpåklokskap.

Vil ikke innsnevre debatten

På spørsmål om hvilke refleksjoner han nå gjør seg med hensyn til tonen og nivået på islamdebatten på Document.no, svarer Rustad at de er mange, men at han syns det er for tidlig å gå inn på det. Han fastslår likevel at han ikke har tro på å begrense debatten.

– Å drepe debatten vil være en seier både til Behring Breivik og andre krefter som gjerne vil kneble Document.no som en fri debattarena. Jeg har ingen tro på at det å forandre ytringsfrihetens rammer kan være en løsning. Jobben vi gjør er å reise en legitim politisk debatt på våre sider, og åpen debatt forhindrer mer enn stimulererer ekstremisme, sier Rustad, som framholder Behring Breiviks uttalte entusiasme for Document.no som “meget ubehagelig”.

– Han roste og skrøt veldig av oss som  debattarena. Det er ros jeg idag svært gjerne kunne vært foruten, men som vi bare må leve med.

– Vil hendelsene fredag få noen konsekvenser for Document.nos egne retningslinjer for framtidig debatt?

– Åpenbart, men hvordan er det for tidlig å si. Jeg tror uansett at jeg allerede nå kan si at vi vil være strengere på moderering av debatten. Jeg har selv tidligere vært talsmann for den helt frie debatten, men ser nå at jeg kan ha latt den gå for fritt. På dette punktet må det skje noen endringer.

Powered by Labrador CMS