Redaktøren anbefaler:

Sjefredaktør Dean Baquet (i midten) følger innsettelsen av Donald Trump som president. Fra dokumentarserien The Fourth Estate.
Sjefredaktør Dean Baquet (i midten) følger innsettelsen av Donald Trump som president. Fra dokumentarserien The Fourth Estate.

- Du kan ikke dø av mareritt. Jeg lover!

Tett på New York Times i ny dokumentarserie.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sitatet i tittelen er hentet fra Maggie Haberman, New York Times-reporteren som dekker Det hvite hus, og som Donald Trump visstnok er besatt av. Hun forsøker med dette, via Facetime, å trøste sitt eget barn, mens hun er i USAs hovedstad for å dekke nok en dag med president Trump. Under valgkampen lovte hun barna at de skulle få mamma tilbake etter valget, slik har det ikke blitt.

Haberman er en av flere i NYT-redaksjonen vi møter i tv-serien The Fourth Estate. Første gang jeg leste om serien var tilbake i mai, kort tid før premieren på den amerikanske tv-kanalen Showtime. Dermed starter «jakten», hvordan skulle jeg få sett den her hjemme...

Med litt ulikt mellomrom var jeg innom og sjekket Netflix, Amazon Prime og HBO. Der var det lite å finne. Jeg vurderte å kjøpe midlertidig tilgang til en proxyserver som kunne få Showtimes egen strømmetjeneste til å tro at jeg satt i USA, men så kom sommerferien og alt ble lagt på is.

Da ferien gikk mot slutten var jeg innom iTunes, for å se om serien hadde dukket opp der, det hadde den ikke – og på de andre norske strømmetjenestene var det like tomt. Jeg var i ferd med å gi opp, før jeg så en artikkel i Aftenposten som kunne fortelle at hele serien – fire episoder – var tilgjengelig på nrk.no. Hvorfor i alle dager sjekket jeg ikke der?

Jeg er singel, jeg lever alene og har ingen andre forpliktelser. Jeg jobber, og det er det jeg gjør.

Michael S. Schmidt, NYT

I skrivende stund er halvparten av serien unnagjort, og den skuffer ikke. Vi følger redaksjonen i New York Times - en avis Trump har beskrevet som fiender av folket - fra presidentinnsettelsen, hvor en smilene sjefredaktør Dean Baquet utbryter: «Wow, what a story», til tidlige morgentimer hjemme hos stressede journalister som lager matpakker til barna sine, før de skynder seg ut for å grave fram nye avsløringer fra et stadig mer kaotisk Det hvite hus.

– Jeg kommer kanskje aldri til å dekke en så stor sak, sier gravejournalist Michael S. Schmidt i serien. – Jeg kommer kanskje heller aldri til å ha de mulighetene jeg har nå, jeg føler derfor at jeg må gi alt. Jeg er singel, jeg lever alene og har ingen andre forpliktelser. Jeg jobber, og det er det jeg gjør. Jeg har ikke en gang mat i leiligheten min.

Fire og en halv time om deler av livet i en avisredaksjon kan kanskje virke som litt i overkant, men personlig skulle jeg ønske at det var fire episoder til. Og hva med en sesong 2?

Inntil videre kan serien strømmes på nrk.no. Første episode, de første 100 dagene, kan du se her.

Powered by Labrador CMS