Edward Snowden. Foto: Gage Skidmore - Wikimedia Commons

Tingretten avviser å behandle Snowdens sak

– Velger minste motstands vei, mener presseorganisasjonene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag formiddag ble det kjent at Oslo tingrett ikke vil behandle søksmålet Edward Snowden anla mot den norske staten. Den verdenskjente varsleren ville gå til sak for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA dersom han kommer til Norge for å hente pris.

– Retten gjør det enkelt for seg selv og velger minste motstands vei, mener Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund. De er glad for at kjennelsen blir anket.

Partshjelpere

De tre organisasjonene er såkalt partshjelpere i det sivile søksmålet Snowden anla mot staten ved Justis- og beredskapsdepartementet 21. april. Snowden, som for tiden befinner seg i Russland, ønsker å komme til Norge og motta ytringsfrihetsprisen Ossietzky-prisen for 2016, som deles ut av Norsk PEN 18. november i år. Snowden vil ha en avklaring på forhånd om han vil bli utlevert til USA hvis han besøker Norge.

Les også: Medie­organisasjoner blir hjelpere i Snowdens sak mot den norske stat

– Vi mener at retten ikke har vurdert Snowdens konkrete argumenter. Dette er en historisk unik varslersak. Domstolene bør derfor ikke, slik vi ser det, følge et generelt og formalistisk spor slik tingretten gjør. Det blir en for snever behandling i lys av sakens betydning. Vi mener det er viktig at vi i ettertid kan være stolte over hvordan saken ble behandlet av den norske rettsstaten, sier generalsekretær Arne Jensen i NR, leder Thomas Spence i NJ og generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i NP i en felles uttalelse.

I uttalelsen heter det at Snowden viste hele verden informasjon som gjelder demokratiets og journalisters rammevilkår – og at han avdekket en ulovlig overvåking som vi ikke var klar over.

– Vi føler derfor et samfunnsansvar for å forsvare Snowdens ytringsfrihet og støtter anken videre i rettssystemet. Dette er selvfølgelig en betent sak politisk. Men vi mener at retten nå har gjort det for enkelt for seg selv – og for de politiske myndighetene – når den avviser å behandle den, sier de tre pressetoppene.

Etterlyst av USA

Snowden er amerikansk statsborger, og han har siden juni 2013 vært etterlyst av amerikanske myndigheter, mistenkt for å ha overlevert graderte dokumenter om det amerikanske etterretningsprogrammet PRISM til utenforstående.

Snowden har i stevningen vist til at han ikke kan utleveres til USA, idet de forhold han er siktet for i hjemlandet gjelder politiske lovbrudd.

Staten mente at søksmålet måtte avvises fordi den rettslige prøvingen av utleveringsspørsmål skal behandles av domstolen i straffeprosessuelle former.

En slik domstolsprøving kan først skje når det foreligger en utleveringsbegjæring, og den som er begjært utlevert befinner seg i Norge. Snowden befinner seg ikke i Norge, og USA har heller ikke fremmet utleveringsbegjæring.

Det var Oslo tingrett enig i, og i kjennelsen slås det fast at Snowden må ut med 7.000 kroner i sakskostnader til staten.

Powered by Labrador CMS