Statsbudsjettet:

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK fikk i regjeringens forlag det NRK ba om. Arkivfoto

NRK-lisensen øker med 55 kroner

Regjeringen gir NRK det de ba om.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK meldte tidligere i år at de i utgangspunktet trenger 80 kroner mer i lisens for å dekke opp for forventet lønns- og prisvekst. Likevel mente styreleder Birger Magnus og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at det er behov for ytterligere rasjonalisering i NRK for å øke både fleksibiliteten og styrke tilbudet til publikum. For å få dette til er det behov for en lisensøkning på 55 kroner, eller 2,1 prosent. 

I sin argumentasjon for denne økningen viste de til at 2,1 prosent er på nivå med Statistisk Sentralbyrås anslag for veksten i konsumprisindeksen for 2018.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for kommende år heter det om NRK-lisensen at: «Kringkastingsavgiften foreslås til 2 657 kroner ekskl. merverdiavgift, og 2 922,7 kroner inkl. 10 pst. merverdiavgift.»

Her kan du lese mer om regjeringens mål for NRK. 

Ifølge NRKs egne nettsider er den private lisens på 2.867,70 kroner inkludert momsen. 

– Vi er tilfreds med det forslaget som gjør at vi kan opprettholde tilbudet, og er på nivå med det vi er i dag. Det blir litt lavere distribusjonskostnader neste år på grunn av avvikling av FM-nettet, sier NRKJ-leder Richard Aune til Journalisten.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til Journalisten at han er gld for at regjeringen følger opp det Stortinget meldte i sommer og nå foreslår å øke lisensen på nivå med det NRK selv har bedt om. 

– Vi er tilfreds med dette. Det er en moderat økning sammenlignet med det vi så for 5-6 år siden.

– Innebærer dette at det vil bli gjennomført brede og store omstillinger og effektiviseringer i NRK?

– Vi driver omstilling og effektivisering hele tiden. Det er vi avhengig av for å møte den økte konkurranse og publikums forventninger. 

– Det er som forventet. NRK får det de ber om og før man er ferdig med budsjettforhandlingene kan hende de får mer enn dette. Det skal man ikke se bort for. Det har vi sett tidligere år, sier sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet til Journalisten. – Det er en bekreftelse på mitt hovedpoeng, NRK får akkurat det de ber.  

Markussen har gjennom de siste ukene vært kritisk til NRKs økonomi og politikernes villighet til å gi NRK det de ber om av penger. 

Saken utvides

Powered by Labrador CMS