Statsråd Linda Hofstad Helleland utsetter vurderingen om fagpressen skal få momsfritak til budsjett for 2018 skal behandles. Foto: Angelica Hagen

Regjeringen dropper momsfritak til fagpressen

Utsetter forslag til høringen av mediemangfold er ferdig. Trolig behandles momsfritak for fagpressen og salg av enkeltartikler til høsten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen anslår at kostnadene med å gi tidskrifter momsfritak vil bli særlig høy. Samtidig legger regjeringen til grunn at provenytapet til mellom 10 og 30 millioner kroner årlig basert på beregninger Oslo Economics har gjort. 

Det er samtidig ventet at omfanget vil utvides med årene, derav økte tapte inntekter til staten. Finansdepartementet anslår at dersom all omsetning skjer elektronisk vil de statlige inntektene svekkes med 800 millioner kroner.

For momsfritak på enkeltartikler mener Finansdepartementet tapet er begrenset i 2018, men at dette også vil øke i omfang og etter hvert bli betydelig. 

Konklusjonen er at regjeringen velger å utsette vurderingen av momsfritak for fagpressen og for salg av enkeltartikler til behandlingen av 2018-budsjettet til høsten.

Skuffende

– Innholdet var alt annet enn vi hadde forventet og håpet. Det var skuffende og overraskende defensivt. Kulturministeren har fremhevet flere ganger her i Bergen at null moms på digitale abonnent er eksempel på politikk som virker. At man da velger å holde fag -og dybdejournalistikk på utsiden av en ordning som påviselig faktisk virker, er skuffende, skriver fagpresse-direktør Per Brikt Olsen i en SMS til Journalisten.  

– Fagmedier er del av det mediemangfoldet som alle utpeker som samfunnets garantist for en fortsatt opplyst offentlig samtale! De anerkjennes ikke som nyhetsprodusenter - og henvises til å “bli igjen” i papirversjon tidsalder! Inkludering av fag og dybdejournalistikk i fritaksordningen vil gi mye og koste lite, skriver han videre og legger til: – Eneste positive jeg klarer å finne i RNB må være et lite “signal” for neste budsjettperiode.

– Da forstår de ikke hva fagpressen er. Etter å ha lest gjennom journalistikk fra fagpressen som juryleder har jeg stor respekt for fagpressen og det journalistiske bidraget. Fritak av moms på digitale tilbud vil naturlig styrke fagpressen som et verdifullt tilskudd til den offentlige samtalen. Bare se på hvem som har vunnet prisene tidligere, sier direktør Kjersti Løken Stavrum i Tinius-stiftelsen. Hun har i flere år vært juryleder under fagpresseprisene. 

– Det er ikke bra at regjeringen utsetter utvidelsen av momsfritaket for medier til å gjelde all digital journalistikk. Stortinget ba Regjeringen komme tilbake til dette i revidert budsjett og det er helt unødvendig å vente på høringen av Mediemangfoldsutvalgets rapport. Dette haster for fagpressen og det må raskt på plass, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.

Powered by Labrador CMS