Mange aviser vil bli rammet av en eventuell budstreik. Illustrasjonsfoto: Martin Huseby Jensen

Blir det budstreik kan det bli papiravis-slutt på Lillehammer

Satser på stort løft i bruken av eavisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dersom meklingen i tariffoppgjøret for avisbudene ikke når fram til enighet innen fredag natt, går over 300 av medlemmene i Norsk Transportarbeiderforbund i streik, melder NTB. Meklingen i tariffoppgjøret tok til i dag og har frist midnatt fredag.

Forhandlingene mellom NTF og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) i NHO ble ført på forsommeren.

Det var svært stor avstand mellom partene, og NHOs siste tilbud ville ifølge NTF ført til en reallønnsnedgang fra dagens nivå på 91,7 prosent av industriarbeiderlønn til under 90 prosent. MBL hevdet under forhandlingene at deres tilbud ville garantere avisbudene et lavlønnstillegg i neste års mellomoppgjør.

Her er det varslet plassfratredelse

Adressa Distribusjon  35 bud

Amedia Distribusjon Viken 113 bud på tre avd.

Innlandet Distribusjon 140 bud på tre avdelinger

Romerike Mediadistribusjon 37 bud

 

Totalt 325 bud

Innlandet Distribusjon blir hardt rammet. På Lillehammer blir i alt 70 bud tatt ut ved en eventuell konflikt. Direktør Jon Kristiansen i Gudbrandsdølen Dagningen (GD) sier til Journalisten at det utgjør 85 prosent av deres budkorps. De resterende 15 prosentene vil bli permittert dersom det blir streik. Konsekvensen er at avisene blir lagt ut på dropp-punkter i området og ikke i en eneste postkasse.

Sjefredaktør Kristian Skullerud i GD sier at produksjonen i redaksjonen vil gå som ordinært, men at de løpende vil vurdere hvor mange aviser de trykker. Gjennomsnittsopplaget var i fjor på i overkant av 21.000 aviser.

– Den første tiden kommer vi også til å gi ut papiravis. Og så regulerer vi opplaget avhengig av hvor mange dropp-punkter det blir. Vi kommer til å opprettholde papiravisen så lenge det er hensiktsmessig, sier Skullerud til Journalisten.

Ifølge redaktøren har rundt 14.000 av GDs 21.000 abonnenter tatt i bruk aID. Han forteller at eavisen har for dårlige brukertall i dag, mange har ikke sett muligheten i den.

– En streik vil kunne gi et godt løft for eavisen, men dette er en håpløs situasjon som vi ikke ønsker.

Også Adresseavisen vil merke det dersom det blir streik. I alt 35 bud er det varslet plassfratredelse om. Sjefredaktør Tor Olav Mørseth viser til at en stor del av budkorpset er selvstendig næringsdrivende og vil i så måte ikke rammes. Han har ikke nøyaktige tall for hvor stor andel av opplaget som vil bli rammet.

– Jeg håper vi klarer å unngå streik. Dette er ikke det denne bransjen trenger nå, forstyrrelser er ikke bra, sier han.

Så godt som alle abonnentene i Adresseavisen skal ha aktivert sine SpID-kontoer.

 

Powered by Labrador CMS