Ola Karlsen i ABC Nyheter ønsker at Ronny Alte skal publisere at han ble lurt av den falske skjermdumpen. Alte vil avvente bevis. Foto: Privat

ABC Nyheters journalist Ola Karlsen i ordkrig med Ronny Alte etter falsk skjermdump

Ronny Alte publiserte en skjermdump der Ola Karlsen kaller ham en nazist. ABC Nyheter-journalisten mener skjermdumpen er falsk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag publiserte ABC Nyheter-journalist Ola Karlsen en sak om at den islamfiendtlige aktivisten Ronny Alte ble ønsket en «God kveld videre :-)» av Sylvi Listhaug på hennes Facebook-side. Kommentaren ble senere slettet.

Karlsen skriver i saken at det var Listhaugs politiske rådgiver Espen Teigen som hadde skrevet - og senere slettet - kommentaren. 

Ronny Alte. Foto tilsendt fra ham. 

Ronny Alte forteller Journalisten at han ikke forstår hvorfor dette er en sak, når 127 andre også ble ønsket «God kveld» på Listhaugs side. 

– Det blir bare tåpelig. Det er åpenbart at han har et politisk hat til meg og Listhaug, sier han. 

Karlsen forteller at Alte fikk sitatsjekk på saken før publisering og at han sa han kunne stå inne for det som sto. Ikke lenge etter at saken ble publisert tok journalisten helg - til tross for noen ubehagelig meldinger fra det som kan tolkes som Altes tilhengere. 

Les også: PST avviser påstander i Seierstad-bok

«Falsk» melding

Søndag - to dager senere - ble Karlsen kontaktet av Alte angående en skjermdump, der han angivelig kaller Sylvi Listhaug en rasist og Alte for nazist. Alte forklarer at han ønsket en kommentar på skjermdumpen før han publiserte den i sine Facebook-kanaler, mens Karlsen viser til en SMS fra Alte som tydelig viser at han ikke tok kontakt før etter den var publisert. 

Konfrontert med dette sier Alte til Journalisten at han ikke husker om han tok kontakt før eller etter, men mener det ikke er snakk om mer enn ett eller to minutter den ene eller andre veien. 

Karlsen forteller at dette er ytringer han ikke står inne for og at kommentaren åpenbart er falsk. Siden han hadde vært på kino oppdaget han ikke henvendelsen fra Alte før en stund etter at skjermdumpen var publisert.

Alte forklarer Journalisten at han ikke så på ytringene som usannsynlige etter at Karlsen to dager tidligere publiserte det Alte betegner som en useriøs artikkel om ham. 

Videre sier han at han også kontaktet ABC Nyheters redaktør Tor Strand gjennom ABC Nyheters tipsportal rett før han publiserte skjermdumpen - slik at han også fikk mulighet til å kommentere skjermdumpen. Alte sa til dem begge at om den var falsk skulle han oppgi hvem avsenderen var og slette den fra sine kanaler. 

Beskyldninger

Da fikk han denne eposten tilsendt fra Strand: «Hei, Jeg må be deg om å fjerne det såkalte innlegget med påfølgende “debatt” fra din Facebookside. Dette er et falsum som verken Ola Karlsen eller ABC Nyheter har noe forbindelse til. Husk at du selv har et ansvar for de usannheter du måtte spre på din åpne profil. Det ville vært en fordel om du i fremtiden tar deg tid til å sjekke opprinnelsen til ting du “får tilsendt” før du ukritisk videreformidler usannheter på denne måten. Mvh Tor Strand, Redaktør ABC Nyheter».

Alte mener redaktøren her går langt i å beskylde ham for å ha manipulert bildet selv.

Han har gjort som han lovet og fjernet skjermdumpen fra Facebook, men han kommer ikke til å oppgi kilden. 

– Jeg mener det er frekt av en redaktør å beskylde meg for å ha laget bildet selv og han går langt i å kalle meg en useriøs fjott. Når denne mailen tikket inn fra redaktøren mistet jeg lysten til å være grei og vil nå ikke gi navnet på personen som sendte meg skjermdumpen. Jeg har fjernet den fra mine Facebook-sider og vil ikke gjøre noe mer med dette før det foreligger bevis for at den enten er ekte eller falsk, sier Alte. 

Les også: Vebjørn Selbekk karakteriserer «Ekkokammeret» som fjortis-Wallraff

Leter etter bevis 

Karlsen har forsøkt å bevise for Alte at skjermdumpen er falsk ved å sende arkivloggen sin for det angivelige tidspunktet den ble publisert. Alte på sin side kan ikke stole på at arkivloggen ikke er manipulert, og jobber videre med å skaffe bevisene. 

Alte forteller at det hadde vært noe helt annet om han fysisk fikk se arkivloggen til Karlsen, mens Karlsen på sin side synes det er merkelig at Alte kan publisere en skjermdump uten faktasjekk, men ikke godta arkivloggen som bevis. 

– Så lenge han ikke innrømmer at han har blitt lurt, er ikke problemet løst. Det er ubehagelig å bli hengt ut av brunstripede og forsvarere av selvtektsgrupper for noe man ikke har gjort, særlig når man ser holdningene som kommer til uttrykk både for meg og journalister generelt, sier Karlsen til Journalisten. 

Noen av meldingene Ola Karlsen har fått på Facebook de siste dagene. Foto: Skjermdump

På spørsmål fra Journalisten om hva Alte mener om at Karlsen utsetter for hets fra sine følgere, svarer han: 

– Jeg kan ikke stå inne for hva de gjør. Jeg har bedt folk om å oppføre seg ordentlig. Men jeg mener meldingene han har sendt meg det siste døgnet ikke er fine de heller. At en journalist sender meldinger fra klokken 9 om morgenen til 16 på ettermiddagen er ikke anstendig.

Mediedebatt: Heia Atle Simonsen!

Eksempel på forskjeller 

Redaktør Tor Strand i ABC Nyheter forteller Journalisten at han mener dette er et typisk eksempel på forskjellene mellom blogger og sosiale medier, og redaktørstyrte medier. 

– Alte publiserer først, så spør han om meldingen medfører riktighet. Nå får han støtte for noe som er uriktig. Dette er det vi advarer mot i diskusjonen om medier og private publiseringsmåter, sier han. 

Han legger til at det her også er snakk om en medarbeider som blir angrepet, noe som er ille det også. 

– Er du redd dette vil svekke hans journalistiske integritet?

– Nei, jeg er ikke redd for det. De fleste ser at dette er håpløs publisering av Alte. Men så klart, langt der ute i sfæren et sted kan det få virkninger. Jeg satser på at dette dør ut. Alte sier at meldingene også er publisert av andre i andre profiler, det kan ikke vi ha kontroll over. Det er vanskelig å få oversikt. 

Han avviser påstandene om at han hevder at Alte selv manipulerte bildet. Strand har heller aldri kalt Alte en fjott. 

Powered by Labrador CMS