NRK Marienlyst. Foto: Helge Øgrim
NRK Marienlyst. Foto: Helge Øgrim

Mediebransjen støtter NRK-husstandsavgift

Men frykter NRK får for mye makt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag var frist for å levere høringssvar til Rimmereid-utvalgets utredning om en fremtidig finansiering av NRK. Utvalget som ble ledet av tidligere finansdirektør Tore Olaf Rimmereid i NRK gikk inn for en allmennkringkasteravgift for alle husstander, uavhengig om de har fjernsyn eller ikke, en såkalt tysk modell.

Les: Foreslår å kreve NRK-lisens fra alle husstander

Andre alternativer er dansk modell som har medielisens. Det betyr at lisensen utvides slik at alle som eier medieutstyr som kan vise NRKs innhold, som nettbrett og mobiler, må betale, uavhengig om de har TV med tuner eller ikke.

Også en finsk modell med finansiering i form av en prosent over skatteseddel ble trukket fram i utredningen.

I hørsingsrunden som hadde frist fredag svarer mediebransjen med å støtte utvalgets forslag om en husstandsavgift. Bransjenettstedet Kampanje.com skriver at mediekonsernene Schibsted og Amedia er blant de som støtter utvalget.

Mediebedriftenes Landsforening (MBL) uttrykker støtte til både den tyske og den danske modellen.

Kritisk

Men flere av høringsinstansene er samtidig kritiske til utredningen. Schibsted skriver at deres prinsipielle utgangspunkt er at allmennkringkasting er en samfunnsfunksjon, og ikke en institusjon, altså NRK.

– Vi mener derfor at mandatet for utredningen burde vært utvidet til å dreie seg om hvordan public service media skal finansieres som funksjon, ikke begrenset til hvordan NRK skal finansieres som en enkelt institusjon, skriver Schibsted.

Gitt utvalgets mandat støtter Schibsted likevel opp om et «NRK-bidrag» basert på husstander.

Amedia tar ifølge P4 til orde for at mediestøtten bør heves til å omfatte flere medier enn kun NRK.

– Når du får en aktør som blir så økonomisk dominerende og ressursdominerende med da også enerett til en så stor pengesum som det her er snakk om i en situasjon hvor alle medier møtes i det samme konkurransemarkedet er faren at en ikke oppnår det som er målet, nemlig et mangfoldig medietilbud til det norske folk, sier Amedias konsernsjef Are Stokstad til P4 Nyhetene.

NRK fornøyd

NRK gir i høringsrunden støtte til både tysk og dansk modell. Allmennkringkasteren skriver at begge modellene oppfyller det NRK mener er de viktigste kriteriene for finanseringen av mediehuset.

– Hvilket av dem som er å foretrekke vil bero på hvordan den enkelte modell utformes politisk og teknisk i et mer detaljert regelverk, skriver NRK, og legger til at de ser fram til videre dialog.

For NRK er de tre kriteriene at finansieringen bygger opp om NRKs redaksjonelle uavhengighet, at den er økonomisk og teknologisk bærekraftig over tid og at den oppleves som rimelig, rettferdig og tydelig av publikum.

Powered by Labrador CMS