Adressa dropper anke

Dermed får Anne-Berit Fagernes fast jobb i avisa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Siden 2004 har Anne-Berit Fagernes arbeidet som frilanser i Adresseavisen, men i fjor ble denne avtalen sagt opp. Frem til da hadde hun blant annet vikariert for en ansatt i sykmelding. Da det ble klart at den sykmeldte ikke ville komme tilbake, ble en annen person satt inn i stillingen Fagernes vikarierte i, og hun selv ble flyttet til frilans igjen.

Fagernes mente dette var feil, og fremmet krav i retten om å bli betraktet som arbeidstaker i avisen. Argumentet var at Adressa hadde drevet med fordekt ansettelsesforhold.

Vant

Som Journalisten fortalte i slutten av januar dømte Trondheim tingrett i Fagernes’ favør og tilkjente henne en erstatning på 50.000 kroner for tort og svie.

Administrativ redaksjonssjef Magnar Gjertsen bekrefter at Adressa har valgt å ikke anke saken da de så det som vanskelig å få omgjort dommen fra tingretten.

– Det betyr at Fagernes er å betrakte som ansatt den dagen dommen falt. Vi må drøfte med henne hvordan vi kommer til å løse dette, men har ikke fått gjort det ennå. Vi regner med å i løpet av noen dager innkaller vi til en samtale, sier Gjertsen.

Klubbleder Tormod Ellingsen er glad for at ledelsen i bedriften ikke anker dommen. Han mener at ledelsen ved å akseptere dommen fra tingretten, har gitt klubben gjennomslag for i et prinsippspørsmål.

Signaleffekt

– Det er flott og en viktig seier for henne. Det er prinsipielt viktig. For oss handler ikke dette bare om henne eller denne saken, men behandlingen av midlertidige i hele bransjen. Dommen kan få en presedens for bedre behandling av midlertidige, mener Ellingsen.

Fagernes’ advokat Knut Skaslien i NJ er tilfreds med at saken nå er avsluttet med et resultat som er fornuftig for Fagernes. Også han håper at dommen på et generelt grunnlag vil sende et signal ut til Medie-Norge.

– Vi ser jo en tendens til at bedrifter forsøker å legge seg i det sporet ved å ta i bruk frilansere hvor det rettslig sett skulle vært brukt arbeidstakere. Denne dommen viser det er risikabelt for bedriftene å operere i den gråsonen.

Powered by Labrador CMS