Foto: Harald Groven via Flickr.com CC

Uenige om forlagstopp

Økonomidirektøren i Aschehoug forlag har innrømmet underslag. VG forteller historien, DN gir deg navn og bilde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nyheten om konserndirektøren for økonomi og finans som gjennom lang tid skal ha underslått penger fra Aschehoug forlag preget nyhetsbildet tirsdag. VG var først ute med nyheten før lunsj tirsdag, men før dagen var omme ga et Retriever-søk om underslagssaken rundt 80 treff i ulike norske medier. Alle fulgte VGs linje og unnnlot å identifisere konserndirektøren. Unntatt DN. De publiserte navnet på mannen allerede i sin første sak og har siden fulgt opp med bilde av ham i dagens papiravis. Også Klassekampen og Finansavisen har identifisert forlagstoppen i dagens aviser.

- Vi mener det er berettiget med identifisering når en konserndirektør for økonomi og finans i et stort norsk selskap som Aschehoug vedgår økonomiske misligheter. Aschehoug og Mads Nygaard var jo også konkret på hva slags posisjon vedkommende hadde i sin knappe pressemelding – og understreket i senere kommentarer at han hadde en “meget betrodd rolle”, begrunner DNs nyhetsredaktør Tor Nondal avisas avgjørelse med.

Vet ikke nok

At VG havnet på motsatt konklusjon forklarer nyhetsredaktør Helje Solberg med at man foreløpig ikke har god nok oversikt over saken.

- Dette er en løpende vurdering, men vi er i en tidlig fase av saken. Vi har valgt ikke å identifisere vedkommende fordi vi foreløpig ikke har godt nok innsikt i det faktuelle, blant annet hvor mange millioner han har underslått eller hvor mange år det er snakk om. Vi trenger flere opplysninger på bordet før vi beslutter en eventuell identifisering.

For dem som ønsker å finne identiteten til konserndirektøren, er informasjonen som VG bringer – om forlag og stilling – riktignok mer enn nok til å få fram navnet hans med noen få tastetrykk, vedgår Solberg. Den «delvise» identifiseringen forsvarer Solberg med at «dette er en svært alvorlig sak med stor offentlig interesse»:

- Det dreier seg om en mann i en betrodd stilling som har innrømmet å ha underslått millionbeløp over flere år. Når vi omtaler ham som «konserndirektør for økonomi og finans», sørger vi for at vi ikke kaster mistanke på de øvrige direktørene i forlaget. Ved en viss innsats vil mange dermed selvsagt kunne finne ut hvem dette er. Likevel er en slik omtale vesentlig annerledes enn å publisere fullt navn, som vil være digitalt tilgjengelig til evig tid.

 

Powered by Labrador CMS