TV 2s team som var i sving under den dramatiske EM-kampen mellom England og Russland: fra venstre Pål S. Schaathun, Øyvind Alsaker, Jan-Henrik Børslid (som fikk kameraet i bakhodet under tumultene på utsiden av stadion) og Petter Myhre. Foto: TV 2
TV 2s team som var i sving under den dramatiske EM-kampen mellom England og Russland: fra venstre Pål S. Schaathun, Øyvind Alsaker, Jan-Henrik Børslid (som fikk kameraet i bakhodet under tumultene på utsiden av stadion) og Petter Myhre. Foto: TV 2

TV 2-redaktør mener UEFA driver med rosemaling av fotball-EM

Frustrert over mangelen på bilder fra tribunevolden på tampen av kampen mellom England og Russland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Flere mediefolk her hjemme har kommentert det samme i sosiale medier, i kjølvannet av dramatikken på Stade Vélodrome i Marseille lørdag kveld. Kampen ble sendt på TV 2, men ingen bilder av selve sammenstøtene ble formidlet ut til tv-seerne.

“Er det sånt TV 2 later som de ikke har på tape”, skrev journalist Harald S. Klungtveit på Facebook. Han fulgte opp et innlegg fra sin tidligere kollega i Dagbladet, Stian Haraldsen, som kommenterte slik:

“Bildene TV-kanalene og arrangørene ikke vil at du skal se, selv om det oppfyller absolutt alle nyhetskriterier. (…) Enten bommer TV 2, eller så er de frarøvet av arrangør”.

Pyntelige bilder

TV 2s kommentatorer beskrev de dramatiske hendelsene verbalt rett etter kampslutt, mens det ble vist pyntelige bilder av publikum som rolig forlot stadion. Søndag fulgte imidlertid TV 2 Sporten opp med journalistikk om hendelsen på sine nettsider, med videoopptak av deler av urolighetene på tribunen.

Kritisk til de offisielle EM-bildene: TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen.Foto: TV 2
Kritisk til de offisielle EM-bildene: TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen.
Foto: TV 2

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen forklarer at TV 2 ikke hadde egne, tilgjengelige kameraer inne på Stade Vélodrome mens kampen pågikk lørdag kveld. Han var selv til stede på kampen, men er på vei hjem til Norge når Journalisten snakker med ham mandag formiddag.

Hagen opplyser at de eneste kameraene som er tillatt å benytte inne på stadion, er de som er i kampproduksjonen til det europeiske fotballforbundet UEFA.

– Ekstraordinær hendelse

– Men dette er en så ekstraordinær hendelse at det kan meget vel hende at vi ville ansett det som et unntak fra den regelen, dersom vi hadde vært til stede med eget kamera. Det som skjedde er rett og slett en skam. Men samtidig skal vi huske at ingen av de øvrige kampene i EM så langt har vært gjenstand for denne typen scener.

Hagen forteller at TV 2 plasserte sitt reportasjeteam utenfor tribunene i sluttminuttene, for å ta imot fansen da de kom ut. Andre TV 2-medarbeidere filmet imidlertid hendelsene på innsiden med mobiltelefoner.

– I 2016 er det heldigvis blitt sånn at der de store rettighetsselskapene ikke vil vise bilder av uheldige episoder, så mangler det ikke på sosiale medier som tar seg av rollen som nyhetsformidler. De er blitt en veldig viktig kilde for den løpende nyhetsformidlingen.

Fikk kamera i hodet

TV 2s folk i Marseille ble raskt enige om at hendelsen var så viktig og alvorlig at kommentatorene Øyvind Alsaker og Petter Myhre ble tatt inn igjen i sendingen for å gi en øyevitneskildring av det som hadde skjedd. I tillegg brukte TV 2 reportasjen til reporter Jan-Henrik Børslid og fotograf Pål S. Schaathun fra utsiden, der de møtte livredde og sinte engelskmenn.

De to TV 2-medarbeiderne måtte imidlertid avbryte opptakene da stemningen ble så aggressiv at Børslid fikk smelt kameraet i bakhodet.

– Noen forsøkte å gripe fatt i og riste kameraet, som blir veivet hit og dit. Jan-Henrik får en smell og da valgte vi å trekke oss tilbake på grunn av sikkerheten. Veldig mange engelskmenn er sinte på grunn av framstillingen i mediene, av at det er engelske bråkmakere som skaper voldsscenene overalt hvor de reiser. De mener at dette vel så mye er lokale urostiftere og i dette tilfellet organiserte russiske bråkmakere. De ryster selv engelskmenn som har vært ute en vinternatt før.

– Rosemaling

Hagen understreker at TV 2 som rettighetshaver kjenner policyen til de store fotballorganisasjonene UEFA og FIFA, og tilsvarende på olympisk side.

– Om det er banestorming, politisk budskap eller tribunevold, så er ikke det en del av bildet de formidler med sine kameraer. Derfor er vi opptatt av at vi ivaretar den delen av journalistikken som ikke kommer fram i denne rosemalingen.

Hagen betegner de russiske bråkmakerne som pseudosupportere, som han mener ikke fortjener å bli assosiert med fotball.

– Dette er voldsmenn, rett og slett. Da Russland utlikner på overtid stormer de over på den delen av tribunen der det er nøytrale tilskuere, men flest engelske supportere. De blir jaget bortover med slag og spark. Da ligger kameraene på spillere som takker for kampen, så man får ikke noe inntrykk av dramatikken gjennom tv-produksjonen. Man ser det bildet rettighetseieren vil at du skal se.

Nyhetsformidling

– Hvordan opplever du det som journalist og redaktør?

– Jeg har vel inntatt en holdning om at det er å slåss med vindmøller å tro at vi får gjort noe med det. Men vi er veldig opptatt av å sørge for at vi selv er på hugget og ivaretar vår rolle som nyhetsformidler. For oss er det ikke nok å forholde oss til at det bildene viste var det som skjedde på Stade Vélodrome. Bildet var mye styggere enn som så, noe jeg mener vi lyktes med å få fram i de videre sendingene. Vi er ikke noen blåøyd formidler av dette mesterskapet, men dekker det etter journalistiske kriterier, sier Hagen, som er spent på fortsettelsen i EM.

Powered by Labrador CMS