Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .

Valla er sin egen kilde

- Jeg står for det jeg har skrevet. Det viktigste er å påpeke nære relasjoner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Som Journalisten.no meldte torsdag morgen, har påstander i tidligere LO-leder Gerd-Liv Vallas nye bok skapt reaksjoner i mediemiljøet.

Både VG-journalist Eirik Mosveen og Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen tilbakeviser påstander om dem i boka. Mosveen hadde ifølge Valla et forhold til Ingunn Yssen, mens Simonsen beskyldes for å ha vært en aktiv pådriver i Dagbladets dekning av striden mellom Valla og Simonsens nære venninne.

Yssen har også benektet Vallas påstand.

Innsidelojalitet

Valla understreker overfor Journalisten at motivet hennes har vært å utfordre det hun betegner som en betenkelig innsidelojalitet blant mediefolk. Hun finner det bemerkelsesverdig at andre medier ikke har tatt opp de forholdene hun påpeker i sin nye selvbiografi «Gi meg de brennende hjerter».

- Men når primærkildene tilbakeviser, hva slags belegg føler du at du har for disse påstandene?

– Det sentrale er at de begge har et forhold – og har hatt et forhold – til Yssen som gjør dem inhabile til å ha en slik befatning med saken som de begge har hatt.

Habilitetsspørsmål

Valla står fast på det hun har skrevet, også om Mosveen og Yssen.

– Det er etterprøvbart at de er nokså gode venner og at dette gjør Mosveen veldig inhabil. Jeg bryr meg ikke om hvem som har vært sammen med hvem og når. Men det interesser meg når forholdet blir så nært at man kan stille spørsmål ved habiliteten deres.

– Mange vil oppfatte at du sprer sladder om folks privatliv med en slik påstand, uten åpne kilder?

– Jada. Men jeg har ikke anonyme kilder når det gjelder Mosveen. Jeg står selv som kilde på det.

– Så du har observert egne ting som underbygger påstanden?

– Jeg er ikke interessert i å utdype det mer. Jeg står for det jeg har skrevet.

– Måtte ha tålt det selv

– Hvordan ville du selv ha reagert dersom du ble omtalt på liknende vis?

– Hvis jeg hadde vært i en situasjon der noen ga uttrykk for at jeg hadde så nære forbindelser at det påvirket mitt arbeid, så ville jeg måtte ha tålt det. Da er det relevant. Jeg er ikke opptatt av sladder. Da kunne jeg i tilfelle ha skrevet veldig mye annet. Jeg er opptatt av å påpeke en nær relasjon mellom sentrale aktører i en stor mediesak.

Valla legger til at det sentrale med Simonsen ikke er om hun deltok og var aktiv på morgenmøter i dekningen av Yssen-saken. Dette tilbakeviser Dagbladets politiske redaktør.

– Det var en journalist i Dagbladet som fortalte meg dette i 2007. Jeg har ikke tenkt å oppgi hvem det var. Men Simonsen har ytret seg om ting i offentligheten. Å gjøre det til en sak om hun har vært til stede på morgenmøter eller ikke, er å dreie saken bort fra det som er fokuset.

Mediekritikk

I likhet med i boka viser Valla til et innlegg tidligere leserombud i Bergens Tidende, Terje Angelshaug, holdt under en Fritt Ord-tilstelning 24. mai 2007. Angelshaug rettet kraftig kritikk mot mediedekningen og trakk blant annet fram hvor nær kildene, redaktører og journalister sto hverandre i Valla/Yssen-saken.

– Det er ingen enkel sak å ta opp en slik type kritikk. Det enkleste er å la det være. Men jeg synes at dette er ganske vesentlig, sier Valla til Journalisten.

– Er dette et tema som har opptatt deg også i andre sammenhenger?

– Ja. Det er nære bånd. Men siden denne saken ble satt så på spissen, også for meg, så synes jeg at det er riktig å ta det opp. Dette er bånd som mange andre er klar over. Jeg synes mediene selv burde tatt opp dette.

Powered by Labrador CMS