Runa Fjellanger og kollegaene i VG har trålet masteroppgaver fra politikere i både regjering og på Stotrtinget.

VG har trålet masteroppgavene til halve regjeringen

Full jakt på politikernes masteroppgaver.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag kunne VG fastslå at helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave flere steder har identisk tekst som andre akademiske oppgaver – uten kreditering. 

Avsløringen kom i kjølvannet av at forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch, trakk seg fra sin statsrådpost fredag. I likhet med Kjerkols masteroppgave har også Borchs tekst ukrediterte likheter med andre tekster. 

Kunstig intelligens

Felles for mastergrads-sakene er at det er brukt kunstig intelligens for å sammenligne store mengder tekst for å finne likheter. Runa Fjellanger i VG jobbet med Kjerkol-saken lørdag, og forteller at det KI-baserte verktøyet Copyleaks har vært til stor hjelp.  

Martin Folkvord og jeg begynte å jobbe med dette allerede fredag. E24 ga oss en god start ved å få oss til å skjønne hva vi burde lete etter. Så det ble å hente og sjekke masteroppgaver. 

Kjerkols masteroppgave viste seg å ha mange resultater som kunne tyde på tekstlikhet, og dermed måtte den sjekkes manuelt, forteller Fjellanger.

– Det er viktig å understreke at selv om KI-drevne verktøy viser tekstlikhet, så publiserer man ikke det. Vi bruker det til å hente frem det som ellers ville ha tatt ekstremt lang tid, og så må man gå gjennom teksten manuelt.

Sjekket halve regjeringen

Kjerkols oppgave var en av masteroppgavene VG sjekket som stakk seg tydelig ut. Nå har de undersøkt den halvparten av regjeringen som har levert en masteroppgave, og flere politikere på Stortinget, forteller Fjellanger.

– Det er en god del som ikke har mastergrad, og for meg som ikke har bachelor engang, er det litt hyggelig at man ikke er alene.

– Er det mange medier som nå desperat leter etter Støres oppgave i Frankrike, tror du?

– Det viser seg at Jonas Gahr Støre ikke har levert masteroppgave, sier Fjellanger som understreker at hun ikke vet hvorvidt masteroppgave var normalt å levere under statsministerens tid ved Sciences Po i Paris. 

– Strengt for vanlige folk

Det er Avdeling Z i VG som har æren for at avisen nå er i posisjon til å vite hva man skal sjekke når man ønsker å undersøke plagiat i masteroppgaver, forteller Fjellanger.

– De har gjort et stort arbeid på studenter som blir tatt for fusk og plagiat, der man lurer på hvorfor de blir straffet så hardt.

Hun viser til saken som rettet søkelyset mot høyere utdanningsminister Sandra Borchs masteroppgave: Kunnskapsdepartementets anke til Høyesterett av selvplagiat­dommen fra Borgarting lagmannsrett.

– Arbeidet avdelingen har gjort de siste årene er en av grunnene til at vi har kunnskapen til å undersøke mulig plagiat. Vanlige studenter blir behandlet veldig strengt, og da er det interessant å se hvordan de som bestemmer lover og regler selv har opptrådt.

Jobben handler mye om å finne ut hva som finnes av oppgaver, og å så sjekke hvorvidt det finnes noe å gå videre med der.

– Er det nyhetsverdi? Om landets ledende har gjort feil vanlige folk blir straffet hardt for? Det er gode saker som mennesker med mye makt må tåle, og som de stort sett tåler, å bli sett i korta.

Powered by Labrador CMS