Kulturminister Trine Skei Grande (V) da hun tok over statsrådkontoret i Kulturdepartementet. Foto: Kristine Lindebø

Regjeringen vil videreføre nivået på pressestøtten på 313 millioner kroner

Men øker innovasjonspott til 10 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det kommer fram i statsbudsjettet som ble lagt fram nå klokka 10.

Dermed går Solberg-regjeringen ikke inn for et kutt i pressestøtten, slik den har gjort i flere tidligere forslag til statsbudsjetter. Flere av disse forslagene til kutt er uansett reversert under forhandlingene i Stortinget.

Når regjeringen foreslår å holde pressestøtten på samme nivå, og ikke går inn for en økning i takt med den generelle prisveksten, vil dette i praksis bety reelle kutt.

Innovasjonspotten som i år er på 7 millioner kroner foreslås økt til 10 millioner kroner neste år. Dermed blir forslaget på den totale pressestøtten på 323 millioner kroner neste år.

– Ordningen er særlig rettet mot små, lokale nyhets- og aktualitetsmedier. Erfaringene fra den første søknadsrunden viser at det er et stort behov i markedet for tilskudd til innovasjons- og utviklingsprosjekter. Små, lokale medier er en bærebjelke for mediemangfoldet, og er særdeles viktige for lokalsamfunnene rundt om i hele landet. Samtidig har de få ressurser til å gjennomføre slike prosjekter på egen hånd, sier kulturminister Trine Skei Grande (V) i en pressemelding.

Statsbudsjettet er regjeringens forslag. Budsjettet må vedtas endelig av Stortinget senere i år.

I fjor foreslo regjeringen 25,7 millioner i kutt i pressestøtten. Dette kuttet ble reversert i budsjettenigheten på Stortinget.

Pressestøtte

Pressestøtte i millioner kroner per år.

2018: 320, inkludert 7 millioner i innovasjonsstøtte

2017: 313

2016: 313

2015: 308

2014: 308

2013: 308

2012: 288

I tillegg ble en egen pott på 7 millioner til innovasjon foreslått at regjeringen beholdt.

I det første budsjettet Solberg-regjeringen la fram i 2014 var pressestøtten på 308,2 millioner kroner. Før årets tall hadde pressestøtten altså økt med 3,8 prosent siden den gang.

Også i 2016-budsjettet, som ble lagt fram i 2015, ble nivået på pressestøtten videreført på samme nivå som året før. Den gang ble det beskrevet som at regjeringen hadde tatt inn over seg bransjens økonomiske problemer.

I realiteten tapt seg

– Produksjonstilskuddet har ikke vært inflasjonsjustert på mange år, og har i realiteten tapt seg kraftig i verdi over tid. Det er beklagelig. For de mediehusene som mottar produksjonstilskudd er dette svært viktig, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening i en pressemelding.

– Lokalavisene har svært små marginer. Dersom avisene våre fremdeles skal levere god og troverdig journalistikk, trenger vi nå et etterlengtet løft i produksjonstilskuddet, sier LLAs generalsekretær Rune Hetland i en pressemelding.

Han satser nå på at Stortinget i sin behandling av statsbudsjettet, og etter hvert også den varslede mediemeldingen, vil gi lokalavisene det løftet LLA mener at de trenger.

Powered by Labrador CMS