Daglig leder Morten Hiorth Aarra (t.v.), programleder Gunvor Roti Dal og programsjef Petter Lavern i 5000 Bergen. Foto: Privat

Frykter P4-søksmål skal knekke radiokanalen

Nå har lyttere startet kronerulling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– I stedet for en enkel og grei telefon til tidligere medarbeidere, så velger de å kontakte oss via advokat. Da føler vi oss forfulgt, rett og slett, sier Petter Lavern, programsjef og medeier i 5000 Bergen.

Journalisten kunne nylig fortelle at den under ett år gamle lokalradioen i Bergen trekkes for retten av P4 over bruken av frasen «lyden av Bergen».

Lokalradioen har brukt «Det er vi som gir deg lyden av Bergen» i ulike sammenhenger siden oppstarten, noe P4 mener er et inngrep i deres merkevarebeskyttede slagord «Lyden av Norge».

P4 krever 277.000 kroner i erstatning. Hvis lokalradioen taper saken, kan de også måtte stå for saksomkostninger som kan bli enda større.

– Trist og unødvendig

Flere medarbeidere og medeiere i lokalradioen var ansatt i P4-eide P5 Bergen da lokalstasjonen ble lagt ned i fjor høst.

Nå sliter de med å forstå hvorfor deres gamle arbeidsgiver går til søksmål.

– Dette er en prosess som føles tung for oss. Vi er flere i denne kanalen som jobbet i P5 Bergen fra første dag i 2010 og helt til nedleggelsen i fjor høst. Det føles trist og unødvendig at de nå bruker så mye tid og ressurser på å få denne saken opp for retten, sier Gunvor Roti Dal, programleder og medeier i kanalen.

Den første reaksjonen fra P4 kom via advokat, forteller daglig leder og medeier Morten Hiorth Aarra til Journalisten.

– Vi hadde nok valgt å gjøre mye annerledes hvis kommunikasjonen hadde foregått på en litt annen måte. Men når man først blir kontaktet av en advokat, er det naturlig å søke råd hos advokat selv, sier Aarra.

Medeierne i lokalradioen avviser at P4s slagord var i tankene da de valgte tekst til jingelen.

– Vi kan ikke se at at det er en for stor likhet eller noe som knytter oss til P4 i det slagordet, sier Aarra.

– Situasjon de selv har satt seg i

Aarra forteller at de via sin advokat har vært i kontakt med P4 for å få til et forlik, men at han forventer å måtte møte i retten i desember.

– Jeg ser ingen særlig stor vilje til å komme til enighet fra den andre partens side, sier Aarra, som sier rett ut at han føler på en «urettmessig behandling» fra P4.

– Det er et oppbrukt uttrykk, men det føles som Davids kamp mot Goliat. Det har ikke vært noe særlig, verken for meg eller medarbeiderne mine. Jeg har ikke noe forhold til P4 fra før, men for de av oss som var ansatt i P5 Bergen og fikk sin arbeidsplass nedlagt, føles nok dette som et svik, sier Aarra.

P4-sjef Kenneth Andresen svarer til Journalisten at de på sin side ikke oppfatter et reelt ønske fra lokalradioen om å finne en fornuftig avslutning på situasjonen.

– Vi skulle også gjerne brukt tiden på andre og mer oppbyggelige aktiviteter. Men det er nå engang slik at dette er en situasjon de selv har satt seg i - og som de lett kunne avsluttet før det ble en sak ut av det, skriver Andresen i en e-post.

Les hele tilsvaret nederst i artikkelen.

Bekymret for økonomien

Lokalradiostasjonen har brukt «Det er vi som gir deg lyden av Bergen» og «Det er vi som er lyden av Bergen» i jingler på lufta, samt på Facebook og egen nettside.

Men 5000 Bergen har ikke brukt det omstridte slagordet siden Patentstyret innvilget P4 merkevarebeskyttelse for frasen «P4 Lyden av Bergen» på flater som radioreklame tidligere i høst, sier Aarra.

– Vi klarer nok å finne andre og bedre slagord enn dette, men den største bekymringen er kostnadene en slik rettssak fører med seg. Det er allerede en stor utgift å bære fram til vi skulle vinne saken, og kostnadene blir bare større hvis det blir snakk om flere rettsrunder. For oss som nyoppstartet bedrift kan dette til slutt sette oss i en kritisk situasjon, sier Aarra.

Kronerulling

I tiden etter at Journalisten omtalte søksmålet, har en radiolytter opprettet en Spleis-aksjon til støtte for lokalradioen i prosessen mot P4.

– Det synes vi bare er helt fantastisk, vi er veldig takknemlige for støtten. Det er vel enda et bevis på at bergensere ikke lar seg pille på nesen, sier daglig leder Aarra om initiativet.

Ved publisering torsdag formiddag 31. oktober har 59 givere bidratt med til sammen 11.050 kroner til støtte for lokalradioen.

– Kan forstå at de synes situasjonen er ubevem

Journalisten har forelagt P4-gruppens direktør Kenneth Andresen uttalelsene fra Aarra, Lavern og Roti Dal.

P4-sjef Kenneth Andresen. Foto: Morten Krogvold / P4

Han svarer:

– Jeg kan forstå at de synes situasjonen er ubekvem. Vi skulle også gjerne brukt tiden på andre og mer oppbyggelige aktiviteter. Men det er nå engang slik at dette er en situasjon de selv har satt seg i - og som de lett kunne avsluttet før det ble en sak ut av det, skriver Andresen i en e-post.

Han legger til:

– Vi har hittil ikke oppfattet at de har hatt et reelt ønske om å finne en fornuftig avslutning på dette, slik Aarra uttaler. Men vi hører gjerne fra ham dersom de har lyst til å sette seg ned og unngå å bruke mer tid og penger på en tung rettsprosess.

Hvis kontakt om et mulig forlik ikke fører fram, møtes partene i Oslo tingrett 3. og 4. desember.

Powered by Labrador CMS