– Vi er i en mye bedre økonomisk tilstand nå, sier redaktør og daglig leder i verdens nordligste avis.
På de to årene siden Line Nagell Ylvisåker tok over sjefsstolen i Svalbardposten har avisa gått fra å være ukesavis til månedsavis, det har pågått digitaliseringsarbeid og det har blitt lagt ned en innsats for å få innpass i den «nordnorske» pressestøtten som gir dobbelt grunntilskudd.
Akkurat dét spørsmålet løste seg fra og med tildelingsåret 2024, da avisa mottok 2 millioner kroner i pressestøtte, mot 1,2 millioner året før.
– Vi har vært gjennom en større snuoperasjon. Vi er i en mye bedre økonomisk tilstand nå, men det er fremdeles usikkerhet knyttet til for eksempel annonseinntekter. Og selv om vi har kuttet kostnader på papir, ser vi nå at kostnadene øker for å være der man skal være digitalt, forteller redaktøren om hverdagen i lokalavisa med et godkjent opplag på 2056.
Stor utskifting
– Man får erfaring med at folk kommer og går, sier redaktøren, som beskriver Longyearbyen, og i forlengelsen redaksjonsmiljøet i lokalavisa, som preget av et visst gjennomtrekk.
Så også i år:
Når avisas to fast ansatte journalister slutter omtrent samtidig som en prosjektstilling også går ut, betyr ferske nyansettelser at redaktøren snart skal lede en helt ny redaksjon.
– Det er et tap for avisa når så erfarne og dyktige journalister som Anja, Martin og Kåre slutter. De sitter på mye historikk og kunnskap og har lagt ned en stor jobb for å løfte avisa både journalistisk og digitalt. Blant annet fikk de LLAs journalistpris i vår. De kommer til å bli savnet, og jeg ønsker dem all lykke til videre med spennende prosjekter, sier redaktøren.
Fra høsten av består Svalbardposten av journalistene Anna Stjern, Tare Reklev Øverbø og Joachim Waade Nessemo, i tillegg til redaktør Ylvisåker, fortalte avisa nylig selv.
Annonse
– Krever noe
Selv skulle Ylvisåker «bare» ha sommerjobb i avisa for 20 år siden, men ble værende i Longyearbyen som journalist i avisa, med et avbrekk på noen år fra 2019 for å skrive bøker. I 2023 vendte hun tilbake og ble redaktør.
– Svalbardposten er en liten redaksjon og det er utfordrende med utskiftninger, men det er uheldigvis noe man blir vant til, sier Ylvisåker.
Hun forteller at da hun selv kom inn i avisa for 20 år siden, fikk hun beskjed om at leserne ikke skulle merke at hun var ny, og at hun nå selv har gitt de nyansatte samme beskjed om at det forventes at man leser seg opp på sakskomplekser bakover i tid.
– Det krever noe av journalistene å bevare en kontinuitet i dekningen, selv om man selv er ny på stedet.
To faste, en i prosjektstilling
Anna Stjern, som tidligere har jobbet i Journalisten, kommer til Svalbardposten fra vikariat i Aftenposten og A-magasinet. Hun har journalistutdanning fra Høyskolen Kristiania.
Anna Stjern.Foto: Privat
Til Svalbardposten forteller Stjern at hun har håpet på en ledig journaliststilling i nord etter å ha besøkt Svalbard for et år siden.
– Jeg gleder meg voldsomt både til livstilen som følger med, og til jobben. Som journalist på et sånt sted blir det rått å dekke både stort og smått, i norsk og en global sammenheng, sier hun til avisa.
Tare Reklev Øverbø kom til avisa som sommervikar, men ble tilbudt fast stilling etter få uker. Han kommer fra journalistudier ved Høgskulen i Volda og har erfaring fra Møre-Nytt.
Joachim Waade Nessemo begynner i en prosjektstilling som miljø- og klimajournalist i avisa. Han har journalisterfaring fra Morgenbladet og NRK, og utdanning innen statsvitenskap og psykologi.