Fra venstre: NTBs sjefredaktør Mads Yngve Storvik, Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen, nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og VGs sjefredaktør Gard Steiro.
Fra venstre: NTBs sjefredaktør Mads Yngve Storvik, Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen, nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og VGs sjefredaktør Gard Steiro.

Sammen skal de digitalisere Norges største fotosamling

Vil gi tilgang til 25 millioner bilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Et gigantisk prosjekt er på trappene når Nasjonalbiblioteket har signert en intensjonsavtale om å digitalisere den 25 millioner bilder store fotosamlingen til VG, Aftenposten, NTB og Aktuell, skriver NTB i en pressemelding.

NTB forvalter i dag de historiske fotoarkivene til NTB, Aftenposten, VG og Aktuell. Det er samlet sett Norges absolutt største fotosamling med cirka 25 millioner bilder som dokumenterer Norges pressehistorie. Men bare en liten del av dette er digitalisert.

Dette ønsker NTB sammen med Nasjonalbiblioteket, VG og Aftenposten å gjøre noe med.

De eldste bildene er fra slutten av 1800-tallet. Samlingen består av glassplater, dias, negativer og papirkopier og dekker perioden fram til slutten av 1990-tallet - da digitalkameraene overtok og mediene begynte å lagre bilder digitalt i bildeportalen NTB scanpix, skriver NTB.

– Den favner bredt tematisk: nyhetshendelser, dagligliv, sport, politikk, kulturliv, kongelige og ikke minst en omfattende dekning av andre verdenskrig, sier NTBs sjefredaktør Mads Yngve Storvik ifølge pressemeldingen.

Selv om samlingen er relativt forsvarlig lagret, vil bildene over tid gradvis brytes ned, men det som er mest kritisk nå, skriver NTB, er at kunnskapen om arkivet og dermed muligheten til å finne fram i arkivet gradvis forsvinner. Om få år går de få arkivarene som kjenner og aktivt forvalter samlingen, av med pensjon. Med det blir også kunnskapen helt borte.

– Bilder er kanskje den sterkeste dokumentasjonen vi har av samtiden. I Aftenposten er vi glade for å delta i et samarbeid som vil gjøre bildene tilgjengelige for så mange. Dette prosjektet er helt unikt, sier Trine Eilertsen, sjefredaktør i Aftenposten.

VG-kollega Gard Steiro legger til:

– VGs arkiv forteller historien om det moderne Norge. Det er en skattkiste som nå åpnes for hele befolkningen. Vi er takknemlige for at Nasjonalbiblioteket nå bidrar til å bevare bildene for framtidige generasjoner.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre sier ifølge pressemeldingen at han ser fram til å komme i gang.

– Her har vi over hundre år med visuell historie som kan komme skoleverk, elever, medier, forfattere, forskere og samfunnet for øvrig til gode. Det er på tide at samlingen ser dagens lys igjen. Nasjonalbiblioteket har stor kompetanse og erfaring fra digitalisering i stor skala. Det fysiske materialet skal bevares for ettertiden i Nasjonalbibliotekets fasiliteter i Mo i Rana.

Powered by Labrador CMS