Sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, sier at de egentlig skulle ha sju sommervikarer.

Nordlys-sjefen har gitt en tung beskjed til sju sommervikarer

Koronakrisa rammer sommervikarene i flere aviser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I de tre Amedia-avisene Fremover, Nordlys og Avisa Nordland har de sagt opp sommervikarene før sommeren har begynt, får Journalisten bekreftet.

De samme innstrammingsbehovene som har ført til permitteringer under koronakrisa, får også konsekvenser for årets sommervikarer i mediebransjen.

I avisa Fremover i Narvik hadde de ansatt én vikar, som de nå har måttet si opp.

Det sier sjefredaktør og ansvarlig redaktør Christian Senning Andersen til Journalisten.

– Før påske sendte vi oppsigelse til en vikar som ikke hadde startet enda, det var både rart og tungt, sier han.

Før påske skreiv Journalisten at leder for NJ-studentene ved Oslo Met var bekymret for årets sommervikariater.

– Jeg er bekymra for langt flere enn bare meg, egentlig for alle som skal ha sommervikariat, sa Abdirahman Hassan.

Har du mistet sommerjobben din? Da vil vi gjerne snakke med deg! Ta kontakt med redaksjonen på journalisten@journalisten.no

– Ekstra vondt

Det er en kjedelig situasjon å komme i, ikke minst for vikaren som skulle jobbe i avisa, sier redaktør Andersen.

– Både økonomisk, men ikke minst erfaringsmessig. Jeg kjenner på at vi har snytt henne for en mulighet til å få erfaring. Det synes jeg er ekstra vondt. Vi skulle gjerne hjulpet alle vi kan inn i dette yrket, sier han.

Christian Senning Andersen, sjefredaktør og administrerende direktør i Fremover.

Fremover bruker også å ha frilansere på sommeren, som de også skal prøve å klare seg uten i år.

– Det er viktig for oss å holde igjen på de kostnadene der vi kan. Vi vet jo ikke når dette er over og på hvilken måte vi blir ramma økonomisk, sier han.

Andersen sier at mars var «tung» økonomisk sett, men at det i april ser litt lysere ut. Måneden er så langt ikke så ille som de hadde forventet, men verre enn det de hadde budsjettert med.

– Vi merker at annonsemarkedet har løsna litt igjen, sier han.

Ingen vikar i fjor

I fjor hadde Fremover heller ingen sommervikar, fordi de ikke fikk noen kvalifiserte søkere. I år hadde de et «luksusproblem», sier Andersen, med flere gode søkere i bunken.

– Etter sommeren i fjor sa vi at dette skulle vi aldri gjøre igjen. Det var en veldig tung sommer. Nå får vi mest sannsynlig en slik sommer igjen, det ser vi ikke lyst på, og gruer oss til sommeren som kommer, sier han.

Men Andersen er likevel overbevist om at de skal klare det igjen, og skryter av redaksjonens innsats i fjor. Med redaktører er de 13 personer i redaksjonen.

Sjefredaktøren sier at de nå holder på å legge feriekabalen på nytt, og det foreløpig bare er at han og de andre redaktørene som har måttet flytte eller kutte ned på ferien.

Hadde ansatt sju vikarer

Fremover, Nordlys og Avisa Nordland er tre av de nesten 70 mediehusene i Journalistens oversikt som har måttet permittere ansatte på grunn av koronakrisa. De tre Amedia-avisene har alle permittert ansatte i markedsavdelingene, men ingen i redaksjonen.

Sjekk denne lista over hvilke andre mediehus som har måttet permittere.

I Nordlys hadde de i år ansatt sju sommervikarer, som nå ikke får jobbe i Tromsø-avisa likevel i sommer.

– Allerede i slutten av mars ga vi beskjed til de sommervikarene vi hadde avtale med at vi dessverre måtte kansellere vikariatene, sier Helge Nitteberg, sjefredaktør i Nordlys.

Han sier at de bestemte seg tidlig for at de ikke skulle ha vikarer likevel, sånn at journalistene skulle få tid til å finne seg annet arbeid for sommeren.

Sluttet med tilkallingsvikarer

Noen av sommervikarene som skulle jobbe i Nordlys, jobber til vanlig som tilkallingsvikarer. Avisa har også sluttet å bruke tilkallingsvikarer og frilansere på grunn av koronakrisa.

Nitteberg sier at sommervikariatene er en fin måte å rekruttere journalister på, men at det viktigste er å ta vare på de faste ansatte og de arbeidsplassene de har.

– Klarer vi å gjøre en god jobb med det, både på kostnadssiden og inntektssiden med abonnementsvekst, er sjansen større for at vi kan få tilbake sommer- og tilkallingsvikarene rundt neste sving.

Han håper at Nordlys kan bruke vikarer igjen en gang i løpet av 2020.

Nitteberg presiserer at det per i dag ikke er aktuelt med permitteringer i redaksjonen, men muligheten for at det kan skje, spilte inn i avgjørelsen om å ikke ha sommervikarer.

– Det ville vært underlig å sende vikarer inn den samme døra som vi hadde sendt faste ansatte ut gjennom, sier han.

Sjefen må trå til

I Nordlys har de laget en sommerturnus med jevn fordelt bemanning fra 20. juni til 20. august, sier Nitteberg.

– Det er klart det vil merkes at vi blir færre på jobb den perioden, men vi har klart å få til et så bra utgangspunkt som mulig, ut i fra de forutsetningene vi har.

Han sier at avisa må prioritere enda hardere redaksjonelt sett i sommer, og at også sjefredaktøren selv må bidra med journalistikk hver dag.

– Veldig trist

Også hos Avisa Nordland har sommervikarer fått vite at vikariatene kanselleres. Beskjed gikk ut til rundt fem vikarer som allerede hadde blitt ansatt, i god tid før påske.

Ansettelse til andre planlagte vikariater har blitt skrinlagt, opplyser sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen.

– Det er veldig trist, og var overhodet ikke i våre planer i utgangspunktet, men det er et resultat av inntektssvikt, sier Hanssen til Journalisten.

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Dermed skal Avisa Nordland driftes uten bruk av vikarer i sommer, og Hanssen forteller at de har kansellert den opprinnelige ferieplanen for ansatte. Nå er ledelsen i ferd med å fullføre en ny ferieplan.

– Det blir en ny plan med noen mindre gunstige tidspunkt for ferieuker, men endringene måtte til for å få alt til å gå sammen, sier Hanssen.

Totalt ni ansatte i annonsesavdelingen er berørt av permittering per nå. Redaksjonen har inntil videre blitt skjermet.

– Jeg ser det som min viktigste oppgave akkurat nå å unngå permitteringer blant faste medarbeidere i redaksjonen. Situasjonen framover er preget av stor usikkerhet, men jeg tror og håper vi skal klare det, sier Hanssen.

Holder seg til planen

Ansvarlig redaktør Hanna Relling Berg i Sunnmørsposten opplyser at de ikke har kansellert noen kontrakter, men at behovet skal vurderes i tiden framover.

Nyhetsredaktør Katrine Lia i Agderposten har tidligere uttalt til Journalisten at avisa hadde ansatt tre sommervikarer før de inngripende koronatiltakene ble innledet i Norge fra 12. mars.

Hun opplyser i dag at det fremdeles er planen at disse skal jobbe den avtalte tiden.

Powered by Labrador CMS