Leder av Norsk Journalistlag i NRK, Rolf Johansen, sier mange er bekymra før nedbemanningsprosessen i NRK Kultur.

Minst sju må gå i NRK Kultur

– Mange som blir nervøse og bekymret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRKs kulturavdeling skal nedbemanne med minst sju årsverk.

Alle ansatte er blitt tilbudt sluttpakke, med frist til å svare 28. februar. Kringkastingsorkesteret (Kork) blir holdt utenfor nedbemanningene.

– Vi forventer naturlig nok at en slik prosess gjøres med frivillige ordninger og uten oppsigelser. De må lete over hele NRK for å finne passende arbeid til dem som eventuelt blir overtallige, sier Rolf Johansen, leder i Norsk journalistlag i NRK (NRKJ).

– Det er selvfølgelig mange som blir nervøse og bekymret når en slik beskjed kommer. Det er heller ikke så lenge siden de var gjennom en tilsvarende runde, sier han.

Urolig for «minst sju»

– Vi er urolige og bekymret over at vi må ta et såpas stort kutt og for ordene «minst sju», sier Anne Christine Bøhler, klubbleder i NRK Kultur.

Klubben er redd for at det til slutt er flere enn sju årsverk som må kuttes. I avdelinga er det 177,7 faste årsverk. Av disse er 54 musikere som jobber i Kork. Omtrent 70 er organisert i NJ.

I Kulturavdelinga i NRK lager de innhold til både radio, TV og nett. Nedbemanningen skjer parallelt med en omorganisering av avdelinga.

Bøhler sier at de nå er i en tidlig fase av omorganiseringen, og at klubben foreløpig er fornøyd med hvordan de får medvirke i prosessen.

– Vi føler vi blir hørt, enn så lenge. Men vi er forberedt på at det blir tøffe tak når dette materialiserer seg i form av kutt, sier hun.

Selv om klubben er bekymret for nedbemanningen, har de forventinger om at en omorganisering kan føre noe godt med seg.

– Vi har en forventning til at det kommer noe godt ut av omorganiseringen som kan gi oss en retning - for eksempel med mer arbeid på tvers av plattformene, sier Bøhler.

Håper på frivillige avganger

Ifølge kulturredaktør Marius Hoel i NRK, er omorganiseringa knytta både til budsjettet, og til fornyelse av innholdsproduksjonen.

– Vi har gjennom flere år effektivisert og utvikla produksjonen vår. Nå er vår vurdering at vi må vi gå ned på innholdsproduksjon, og da redusere antall ansatte, sier Hoel.

Han kan foreløpig ikke si noe om hvordan den nye avdelinga vil se ut etter omorganiseringa. Hoel bekrefter at de ansatte har fått tilbud om å søke om sluttpakke, og at de må redusere minst sju stillinger for å komme i mål med budsjettet.

– Vi håper å løse dette med frivillige avganger. Dette er en prosess som gjelder hele avdelinga, og vi ser etter løsninger, sier han.

For ordens skyld I: Rolf Johansen sitter i Journalistens styre.

For ordens skyld II: Journalist Guro Flaarønning har vært ansatt i NRK Kultur i kortere perioder mellom 2013 og 2015.

Powered by Labrador CMS