Bare jenter vil jobbe som radiojournalister

Ti av ti radiostudenter ved Høgskolen i Oslo er jenter. I Volda er det 17 av 22. Jentene tar over radioen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lotte Danielsen er en av de ti radiostudentene i Oslo. Selv om hun hadde en klar plan om å jobbe som avisjournalist, har det nå blitt mer og mer radio.

– Det er interessant å lage bilder med ord og lyd. Folk bestemmer selv hvordan ting ser ut, sier hun.

Nå har hun praksis i NRK Østlandssendingen og trives godt ute i felten. Hun er ikke så glad i telefonintervjuer og vil heller treffe menneskene der de lever.

Tidligere har hun arbeidet litt for reiseprogrammet «FRI» i P4 og til sommeren blir hun å finne i kanalens nyhetsavdeling.

«Radiogirls»

Radiogruppa på høyskolen kaller seg selv for «radiogirls». Lotte Danielsen vet ikke hvorfor det bare er jenter der, men radiojentene tror at gutta kanskje heller vil på tv.

– Jenter er kanskje litt redd for å synes, mens gutta vil ha fame. Selv har jeg kameraskrekk. Jeg vil ikke at folk skal vite hvem jeg er, men tenke at «hun var flink».

Lotte Danielsen synes det er positivt at det utdannes så mange jenter til radio.

Kvinneandelen i radio er allerede litt høyere enn for de andre mediene. Blant dem som jobber for radio i NRK på Marienlyst, er det 46 prosent kvinner. I P4 er kvinneandelen 44 prosent og i Radio 1 er den 45 prosent. Kanal 24 skårer høyest, med 53 prosent kvinner. I Norsk Journalistlag var det 40 prosent kvinner i 2004.

– Fordel for lytterne

En som kjenner gutteklubben, er NRKs Berit Hedemann. Hun har jobbet i radio siden 1973, og husker da hun kunne navnet på omtrent alle de kvinnelige radiojournalistene.

– Jeg har levd i en gutteverden, men nå har det endret seg. Det er en stor fordel for lytterne, sier hun.

Hedemann har undervist både ved Høgskolen i Oslo og i Volda og mener at det utvilsomt har vært en trend de ti siste årene at det blir flere kvinnelige radiojournalister.

– Mange flinke jenter vil inn i journalistyrket, det er en del av den generelle økningen av kvinner som tar høyere utdanning, sier hun.

En annen radioveteran fra NRK, pensjonist Olga Meyer, tror de trange tidene i avisbransjen lokker flere jenter til radioen. Hun har også et godt råd til de ferske radiojentene.

– Ta de sakene dere får, men ha eget initiativ. Kom med ideer selv, men vær litt diplomatisk. La gjerne sjefen tro at det er sjefens idé.

Flinkere med bilder

Programleder Kari Sørbø i landets mest hørte radioprogram, NRK P1 s «Her og Nå», ser også positivt på jentetrenden.

– Kjønnsfacist som jeg er, så mener jeg at jenter har lettere for å danne seg bilder og de er flinke til å lage saker som skaper bilder. Radio er et opplevelsesmedium, også når det gjelder hard news. Det er mulig at det ligger der, det å gripe og formidle det umiddelbare.

– Hvorfor tror du så mange jenter nå velger radio?

– Det viser vel at jenter har forstått hva som er morsomt å jobbe med innenfor journalistikken.

Selv om hun synes det er kjempehyggelig med flere kvinner, håper hun at mannfolkene ikke forsvinner helt.

– Jeg vil jo ikke ha sånn rosa radio, sier hun og fortsetter:

– Men det har vi jo ikke i NRK uansett – det er det jo andre radiokanaler som tar seg av.

Powered by Labrador CMS