Forbud mot lokalsatsing vekker sterke reaksjoner

Britiske mediemyndigheter avviste BBCs lokalsatsing som konkurransevridende, fagforeningen protesterer.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sist fredag satte britiske mediemyndigheter foten ned for BBCs planer om å investere 700 millioner kroner i en storsatsing på lokalt videoinnhold.

BBC Trust og medietilsynet Ofcom konkluderte med at den lisensfinansierte kringkasterens planer kunne virke konkurransevridende i forhold til private aktører, som nettaviser, melder New York Times.

Mener lokaljournalistikken vil lide

Britiske lokalavisutgivere har drevet intens lobbyvirksomhet mot BBCs planer og mottok beskjeden med lettelse, men Norsk Journalistlags søsterorganisasjon i Storbritannia, NUJ, gikk hardt ut mot vedtaket.

– Lokalavisnedleggelser og kostnadskutt gjør at tusenvis av journalister ikke har tid til å gjøre jobben sin ordentlig lenger, mens den kommersielle kringkasteren ITV trekker seg tilbake fra sine regionale og lokale nyhetsforpliktelser. Sett i lys av denne tilbakegangen for lokaljournalistikken, hadde vi her en mulighet til å ta et lite skritt i motsatt retning ved å styrke tilfanget av lokalnyheter,» sa Jeremy Dear, NUJs generalsekretær da avgjørelsen ble kjent.

Christian Dunn, digital redaktør i NWN media, som publiserer The Evening Leader, sa til journalism.co.uk at han ikke er helt sikker på hvilken posisjon NUJ forsvarer her:

– Dette er gode nyheter for regionpressen i en veldig mørk tid for bransjen. BBCs planer kunne ha blitt den siste spikeren i kista for mange vanskeligstilte lokalaviser. BBCs planer ville ha skapt noen flere journalistjobber, men dette ville ha skjedd på bekostning av jobbene i lokalaviser, mente Dunn.

Klarer å ta kvele seg selv

Men også Robert Andrews på medie-og teknologi nettstedet Paid Content, som nylig ble kjøpt opp av The Guardian, kritiserer avgjørelsen:

– Publikum ønsker bedre lokale og regionale tjenester. Men etter å ha prøvd å tilfredsstille denne målsettingen med et øye til et yngre, digitalt publikum, har kringkasteren fått beskjed om å lage mer og bedre TV og radio istedenfor,» skrev han da avgjørelsen ble kjent.

Andrews mener vedtaket slett ikke er noen garanti mot at flere lokalaviser blir nedlagt, nedleggelsene truer som følge av bransjens økonomiske utfordringer uavhengig av avgjørelsen han mener vil kvele BBCs ambisjon om bedre å tjene «grasrota».

– Dette er en livbøye for lokalavisene, skriver den BBC-ansatte mediebloggeren Dave Lee, som har tatt screenshots av utvalgte lokal- og regionsaviser for i fremtiden å kunne etterprøve i hvilken grad disse er i stand til å forbedre den lokale nyhetsdekningen sin uten konkurransetrusselen fra BBC.

Powered by Labrador CMS