Ansvarlig redaktør Elisabeth Onsum forteller om det nye navnet på Bistandsaktuelt: Panorama Nyheter.

Bistandsaktuelt skifter navn:
– Utrolig skummelt

Går videre som Panorama Nyheter.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært en årelang diskusjon i redaksjonen, og nok også litt i miljøet rundt avisa, om når tiden var inne for å gjøre noe med navnet, sier Elisabeth Onsum til Journalisten.

Hun er ikke lenger ansvarlig redaktør for Bistandsaktuelt, men for Panorama Nyheter; mandag 13. februar har fagbladet som dekker norsk og internasjonal utvikling og bistand allerede endret navnet øverst på nettsiden.

Tanken om navnebytte fantes allerede da Onsum startet i stillingen i 2021, og siden har det pågått en prosess der fagbladet har hentet inn innspill fra både eksisterende og potensielle nye lesere.

– Mange tilbakemeldinger nevnte at Bistandsaktuelt-navnet kunne virke ekskluderende, at de ikke helt skjønte hva det betød. Så vi drodlet videre, og landet til slutt på Panorama, forteller Onsum.

– Føles rart

Som nye Panorama Nyheter selv oppsummerer:

«Panorama betyr blant annet fri utsikt til alle kanter fra et høytliggende punkt. Rent fototeknisk settes panoramabilder sammen av flere enkeltbilder. Symbolikken har overføringsverdi til det journalistiske oppdraget; gjennom reportasjer, debatt og analyse vil vi bidra til å gi leserne nye perspektiver, innsikt og opplevelser. Vi skal belyse og sette det som skjer i verden i sammenheng.»

Nå er redaksjonen spent på tilbakemeldingene om det nye navnet på fagbladet, som har hett Bistandsaktuelt siden oppstarten for 25 år siden.

– Det er sikkert noen som kommer til å savne det gamle. Navnebytter er jo utrolig skummelt, det er en grunn til at man har brukt flere år på å diskutere dette. Jeg husker selv at jeg fikk Bistandsaktuelt i postkassa som student, så dette føles litt rart, sier redaktøren.

Gir ut papir igjen

Nesten samtidig med navneskiftet relanserer fagbladet selv seg på papir også: I det drøye året som har gått siden siste utgave av den «gamle» papiravisa gikk ut, har redaksjonen utviklet et nytt magasin som går ut til abonnenter i neste uke. Planen er å sende ut to utgaver i året.

– Det er veldig ressurskrevende å gi ut papir ved siden av nett, og tidligere lignet papir- og nettutgavene veldig på hverandre. Nå prøver vi i større grad å være supplerende. Magasinet skal ha aktuelle artikler, men også bakgrunnsartikler med lengre holdbarhet, sier Onsum.

Redaksjonen har også nylig byttet nettpubliseringsløsning, og planlegger å tilby en egen app på sikt. De har også ansatt egen debattjournalist som skal bidra til å løfte debattstoffet og finne frem til nye stemmer.

Siden Onsum kom på plass som ansvarlig redaktør har det Norad-eide fagbladet fått på plass eget styre, samt fått tydeliggjort formålsparagrafen.

– Det er viktig for oss å markere den redaksjonelle uavhengigheten, det er sentralt for å utføre samfunnsrollen og ha legitimitet, og vi tror også det er bra for legitimiteten til Norad og UD at noen følger med på hvordan de forvalter 40 milliarder kroner, avslutter redaktøren.

Powered by Labrador CMS